Ryanair kolmatta kertaa Aer Linguksen perässä - nyt kovemmin keinoin

Ryanair Boeing 737Ryanair tekee jo kolmatta ostoyritystä Irlantilaisesta Aer Linguksesta. EU:n kilpailuviraston vaatimukset aiotaan läpäistä luomalla uusi kilpailija Irlannin markkinoille yhdessä Flybe:n kanssa. Alustavia sopimuksia lentoliikenteen jakamisesta on tehty myös British Airwaysin kanssa.

Tammikuussa EU komissiolle jätetty ostoehdotus pitää sisällään Aer Linguksen liikenteen uudelleen jakamisia Flybe:n ja British Airwaysin kanssa. Ryanairin tuorein Aer Linguksen ostoyritys on jo kolmas sitten vuoden 2007 jolloin EU tyrmäsi kaupat. Toinen yritys jätettiin kesken vuonna 2009.

Kauppojen syntymisen myötä Ryanair rahoittaisi 100 miljoonalla eurolla Flybeä, joka perustaisi uuden Flybe Ireland -yhtiön kilpailemaan Irlannin markkinoista. Uuteen yhtiöön on määrä siirtää 43 olemassaolevaa reittiä slotteineen ja vähintään yhdeksän Airbus A320-konetta sekä niiden tarvitsema miehistö ja maahuolintahenkilökunta sekä tarvittavat tilat. Sopimuksessa on myös omat pykälänsä tarvittavista tuotoista ja niiden toteutumattomuuden aiheuttamista muutoksista.

Flybe ostaisi uuden yhtiön miljoonalla eurolla. Flybe:n mukaan kaupat toisivat lisäarvoa osakkeenomistajille ja se olisi yhtiön strategian mukainen liike. Yhtiö kertoo saaneensa hyväksynnän laajentumiselle jo 64 prosentilta osakkeenomistajistaan.

Flybe on viimevuosina laajentanut toimintaanja hankkimalla BA connectin (350 miljoonan punnan liikevaihto ja 1770 henkilön työvoima) sekä Finncomm Airlinesin (100 miljoonan euron liikevaihto ja 500 henkilön työvoima).

Ryanairin ja British Airwaysin välinen alustava sopimus pitää sisällään kolmen Aer Linguksen Heathrown-reitin siirtämistä brittiyhtiölle.

EU:n päätös kauppojen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on luvassa viimeistään maaliskuun alussa.