SAS:n matkustamohenkilökunta aloitti lakot Norjassa - koskee Norjan NKF- ja SNK-liittoja

SAS_2023_1SAS Norjassa työskentelevä matkustamohenkilökunta aloitti lakon perjantaina, kun sovittelijan johdolla käydyt neuvottelut eivät edenneet. Ammattiliitot NKF ja SNK vaativat jäsenilleen parempia työehtoja ja palkankorotuksia. 23. elokuuta alkanut lakko pysäytti joitakin lentoja ja laajempi lakko on edessä elokuun lopulla.

SAS:n mukaan työehtosopimusneuvotteluja oli perjantaina käyty kaksi päivää kansallisen sovittelijan johdolla, mutta sopimusta ei saavutettu SAS:n norjalaisia matkustamotyöntekijöitä edustavien NKF:n ja SNK:n kanssa. Työntekijät hakevat neuvotteluissa työehtojen kohentamista sekä parempia palkkoja. SAS maksaa matkustamohenkilökunnalleen 15-30 prosenttia pienempiä palkkoja kuin esimerkiksi kilpailijalla Norwegianilla maksetaan.

Perjantaiseen lakkoon osallistui noin 120 työntekijää, joka johti joidenkin lentojen perumisiin. Seuraavalla viikolla lakko laajenee ja ellei sopimusta synny 30. elokuuta mennessä on lakon piirissä jo noin 800 työntekijää. Tämä johtaa suuremmassa mittakaavassa lentojen perumisiin.

Lakko ei koske SAS:n lentäjiä eikä ruotsalaista ja tanskalaista matkustamohenkilökuntaa. Lakko saattaa kuitenkin tuoda vaikutuksia SAS:n lentoihin myös Norjan ulkopuolella.

SAS kertoo minimoivansa häiriöt liikenneohjelmassaan ja auttaa asiakkaita vaihtamaan lentojaan. SAS pahoittelee ongelmia matkustajilleen ja kertoo tekevänsä kovasti töitä asioiden ratkaisemiseksi nopealla aikataululla.

Työnantaja kertoo uskovansa molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytymiseen, joka samalla varmistaisi yhtiön kilpailukyvyn.

SAS käy parhaillaan läpi Chapter 11 -menettelyn ja uudelleenjärjestelynsä viimeisiä vaiheita.