SK: Malmin korvaajiksi ajatellut Nummela ja Hyvinkää ongelmallisia - konsulttiselvitys tekeillä

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Jos Helsinki-Malmin lentokentän toiminta loppuisi vuonna 2016, korvaajiksi aiotut Hyvinkään ja Vihdin Nummelan kentät olisivat hankalia vaihtoehtoja, kirjoittaa Suomen Kuvalehti. Kumpikin sijaitsee pohjavesialueella ja aivan taajaman kupeessa. Suomen Ilmailuliitto ei pohdi vaihtoehtoja vaan keskittyy Malmin toiminnan turvaamiseen.

Suomen Kuvalehden mukaan Malmin sulkemista puuhaavat Liikenne ja viestintäministeriö, Finavia ja Helsingin kaupunki ovat teettämässä kahden vaihtoehtokentän käytöstä konsulttiselvitystä. Sen odotetaan valmistuvan alkusyksystä.

Paikallisesti Nummelassa ja Hyvinkäällä toiminnan siirtämistä ei vielä tyrmätä, mutta siihen suhtaudutaan epäillen. Kummallakin kentällä on nykyisin purje- ja moottorilentotoimintaa, joka keskittyy pitkälti kesäaikaan.

SK:n artikkelissa Suomen Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka ei ryhdy arvioimaan Hyvinkään ja Nummelan soveltuvuutta korvaajaksi. Hän vakuuttaa SIL:n keskittyvän taistelemaan Malmin puolesta: ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen on kenties luvassa toisenlainen hallitus.

Malmin lentoaseman ystävien TNS Gallupillä teettämässä tuoreessa kyselyssä peräti 67 prosenttia vastanneista kannatti kentän säilyttämistä lentotoiminnassa. Vain 15 prosenttia haluaisi sen rakennusmaaksi.

Kyselyyn vastasi 1038 Uudellamaalla asuvaa kansalaista. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä kumpaankiin suuntaan. Tutkimuksesta kertoi Helsingin Uutiset.

Raja keskittänee toimintaansa Helsinki-Vantaalle

raja_malmi_tukikohtaLentoposti.fi kertoi maaliskuussa 2014 valtion aikeista sulkea Malmi, kun Rajavartiolaitoksen helikopteritukikohta ja ilma-aluskorjaamo mahdollisesti siirtyisivät Helsinki-Vantaalle.

Rajalla on kolme Turkuun tukeutuvaa ja vuosina 1988 - 1992 käyttöönotettua AS332L1 Super Puma -helikopteria. Niiden tekniikka uudistetaan peruskorjauksella vuoteen 2019 mennessä. Käyttöikä jatkuu näin 15 - 20 vuodella ja suorituskyky vastaa uusia koptereita.

superpumaMalmilta nykyisin lentävät Agusta Bell AB412 -kopterit vaihtuvat lähivuosina kahteen uuteen keskiraskaaseen Airbus Helicopters AS332L1e Super Puma -kopteriin, jotka edustavat tyypin uusinta versiota.

Malmin nykyiset, sinänsä varsin modernit tilat olisivat niille liian pienet. Helsinki-Vantaalle rakennettavaan uuteen ilma-aluskorjaamoon aiotaankin keskittää siten toimintoja sekä Malmilta että Turusta, jossa tilat ovat käyttöikänsä päässä.

"Näin pienen operaattorin ei kannata pitää kahta korjaamoa samalle kopterityypille", Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen linjasi Lentoposti.fi:lle toukokuussa.

Suomen Kuvalehden artikkeli

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: