Suomen Ilmailumuseo kuuden parhaan joukossa - Espoon EMMA vei voiton vuoden museo -kisassa

Nayttelyhalli-nro2-yleiskuva_suomenilmailumuseoKansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean ja Suomen museoliiton vuoden 2018 museopalkinnot jaettiin 24. toukokuuta museopalkintogaalassa Vaasassa. Suomen Ilmailumuseo oli kuuden parhaan museon joukossa ja voiton nappasi Espoon modernin taiteen museo EMMA.

Vuoden museo -kilpailu järjestettiin viidennen kerran. EMMAn lisäksi tilaisuudessa palkittiin vuoden erikoispalkinnolla Tornion Aineen taidemuseo  ja vuoden museojulkaisuksi palkittiin Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi.

”EMMA – Espoon modernin taiteen museo on nostanut museaalisen toiminnan Suomessa uudelle tasolle erinomaisella Aukio-konseptillaan. Aukio rikastuttaa yleisön käsitystä museoiden arjesta ja asiantuntijuudesta esittelemällä museotyötä avoimessa tilassa. Museo on selkeästi linjattu, asiantunteva, nykyaikainen ja korkeatasoinen kokonaisuus. Museon vaikuttavuus on omaa toiminta-aluettaan huomattavasti suurempi ja siitä onkin kasvanut yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista”, palkintoraati perusteli valintaansa.

Ilmailumuseo_entrance_1Vuoden museo -palkintoa haki määräaikaan mennessä 17 museota, joista palkintoraati valitsi kuusi finalistia. Kuuden parhaan joukkoon noussut Suomen Ilmailumuseo on omalla toiminnallaan osoittanut täyttävänsä kisan kriteerit.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

Suomen Ilmailumuseon viimeaikojen merkittäviä saavutuksia on 130 000 katsojaa keränneen Kaivopuiston lentönäytös tapahtuman järjestäminen kesäkuussa 2017. Lisäksi Ilmailumuseo on yhdessä Finnairin kanssa avannut Finna-palveluun merkittävän määrän aineistoa suomalaisesta Ilmailuhistoriasta.

Rahtiterminaali_2Ilmailumuseo on nousemassa aivan uuteen asemaan maailmanluokan museokohteena, kun se on mahdollisesti palaamassa takaisin matkustajavirtojen ääreen Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Neuvottelut museon muutosta ovat edenneet jo aiesopimukseen saakka.

Lue myös: