Suomen uusi sotilaslentolaite Meggitt Banshee Jet-80 rikkoi heti ennätyksen

Banshee_Jet_80Puolustusvoimat on saanut käyttöönsä uuden kahdella suihkumoottorilla varustetun Meggitt Target Systems Banshee Jet-80 -sotilaslentolaitteen. Se on tarkoitettu ilmatorjunnan nopeaksi maalilennokiksi. Suorituskyvystä kertoo se, että kuukausi sitten Suomeen saadulla lennokkijärjestelmällä on jo rikottu aiempi korkeusennätys.

Mäntämoottorilla varustetut deltasiipiset Banshee 500 -maalilennokit ovat olleet pitkään ilmatorjunnan ohjusammuntojen maaleina Suomessa. Siten sellainen löytyy jo Ilmatorjuntamuseostakin. Ensimmäinen yhdellä suihkumoottorilla varustettu Jet-40 saatiin käyttöön vuonna 2015.

Ilmatorjuntamuseolla lauantaina 29. lokakuuta Maalilennokit 50 vuotta Suomessa -seminaarin yhteydessä esitelty kaksimoottorinen Jet-80 saapui maahan vain kuukausi sitten. Henkilökunnan koulutus päättyi viime viikolla.

Robonic_Banshee_1Meggitt Target Systems Banshee Jet-80 -lennokin kärkiväli on 2,49 metriä ja pituus varustuksesta riippuen 2,80 - 2,98 metriä. Maalilennokki lähetetään taivaalle kotimaiselta Robonic 2555LR -laukaisualustalta (kuvassa vasemmalla mäntämoottorinen Banshee 500 valmiina lähtöön). Takaisin maahan lennokki tulee laskuvarjon varassa.

Uudessa Jet-80-versiossa on kaksi 40 kilon työntövoiman tuottavaa lennokkisuihkumoottoria (kuvassa alla, klikkaa suuremmaksi). Valmistaja ei kerro niiden tarkempaa tyyppiä, mutta voimanlähteet ovat kaupallisilta markkinoilta hankittuja ja alunperin harrastekäyttöön tarkoitettuja suihkuturbiineja.

Niiden avulla Jet-80 saavuttaa jopa 180 m/s nopeuden (648 km/h). Aiemman Jet-40-lennokin suurin nopeus oli noin 130 m/s. Kahden moottorin aiheuttaman suuremman polttoaineenkulutuksen vuoksi lennokissa on rungon ohella säiliöt nyt myös siivissä.

Banshjee_jet80_2Toimintasäde on noin 100 kilometriä ja lentoaika tyypillisellä tehtävällä 45 minuuttia. Suurin korkeus on 8000 metriä.

Ohjausjärjestelmässä on GPS-vastaanottimeen ja kolmen akselin inertiaan perustuva paikannus. Lennon eteneminen määritellään ohjelmallisesti reittipisteiden avulla. Jet-80 on yhteydessä maa-asemaansa datalinkillä.

Banshee voidaan tarvittaessa varustaa kulloisenkin tehtävän vaatimilla savu- ja lämpökehittimillä, häirintäsoihduilla ja -silpulla sekä A- ja C-moodien toisiotutkavastaajalla (transponderi).

Nopeita maalilennokkeja voidaan käyttää niin maa- ja merivoimien ilmatorjunnan kuin hävittäjien ohjustenkin maaleina.

male_3_1016_tuusulaLennokin suihkumoottorit tuottavat ilmatorjunnan sensoreille ja ohjuksille riittävän lämpöherätteen takasektoriin. Meggittin patentoima Hot nose -infrapunalähde rungon etuosassa varmistaa herätteen myös eteen ja sivuille.

Siten maali vastaa torjujan näkökulmasta oikeaa lentokonetta. Myös tutkaherätettä voidaan lisätä Lünebergin linsseihin perustuvilla heijastimilla.

Banshee Jet-80 -maaleja käytetään pääasiassa Lohtajan ammunta-alueella. Operoinnista vastaa Ilmasotakoulu.

Maalilennokki-seminaarissa 29. lokakuuta kerrottiin, että uudella sotilaslentolaiteella oli viime viikolla tehty lennokkien uusi korkeusennätys Suomesssa: 7500 metriä. Samalla lennolla saavutettiin myös 186 m/s nopeus (670 km/h). T.T.

Lue myös: