Maalilennokit 50 vuotta Suomessa -seminaari Ilmatorjuntamuseolla kiinnosti yleisöä

male_3_1016_tuusulaIlmatorjuntamuseolla Tuusulassa järjestettiin lauantaina 29. lokakuuta seminaari, jonka teemana oli Maalilennokit 50 vuotta Suomessa. Samalla avattiin aihetta käsittelevä valokuvanäyttely. Paikalla oli nähtävänä myös alan erilaista kalustoa vuosien varrelta.

Tilaisuus selvästi kiinnosti ja museon Tuusula-halliin kerääntyikin noin sata kuuntelijaa. Monet heistä olivat selvästi palvelleet Puolustusvoimissa eri tehtävissä maalilennokkien ja ilmatorjunnan parissa, mutta paikalla lienee ollut muitakin aiheesta kiinnostuneita.

Ensimmäistä kertaa lennokkia käytettiin Suomessa ilmatorjunnan koulutuksessa elokuussa vuonna 1940. Vallilan lennokkikerhon jäsenet lennättivät vapaasti lentäviä liidokkeja ilmatorjuntakonekiväärien suuntausharjoituksessa.

Ensimmäiset nykymuotoiset radio-ohjattavat maalilennokit ilmatorjunta-aseiden suuntaajien koulutukseen hankittiin Tampereen Ilmatorjuntapatteristoon Vatialaan vuonna 1966. Lennokkeja käytetään ilma-ammuntojen maaleina sekä korvaamaan lentokonetta muussa harjoitustoiminnassa.

male_2_1016_tuusulaSeminaaripäivän varsinaisen ohjelman käynnisti eversti evp Ahti Lappi, joka kertoi lennokkien monipuolisesta historiasta sotilaskäytössä. Ensimmäiset osallistuivat sotatoimiin jo ensimmäisessä maailmansodassa.

Nykyisin erilaiset miehittämättömät ilma-alukset ovat jokapäiväisessä ja edelleen laajenevassa käytössä kaikkialla niin siviili- kuin sotilaspuolella. Niitä käytetään tiedusteluun ja taisteluun sekä luonnollisesti myös maalitoimintaan.

Maalilennokkien käyttöä Suomessa käytiin seminaarissa läpi eri vuosikymmenien varrella mukana olleiden esityksissä. Ne käynnisti lentokapteeni Olavi "Luce" Lumes. Hänen aiheenaan olivat "Ensimmäiset lennot". Historiaa läpikäyneiden esitysten jälkeen Puolustusvoimien edustajat kertoivat maalilennokkitoiminnan nykypäivästä.

Vaikka pääteemana olivat sotilaslennokit, myös siviililennokit ja etenkin erilaiset räjähdysmäisesti yleistyneet kamerakopterit pääsivät esille. Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola kertoi yleisölle uusista lennättämistä koskevista määräyksistä.

Seminaarissa oli myös alan suomalaisia yrityksiä esittelemässä toimintaansa. Lisäksi nykypäivän varusmiehet olivat tuoneet kalustoaan paikalle. Myös uusi Orbiter MUAS -tiedustelulennokki oli nähtävänä. T.T.

Lue myös: