Suomi käynnistää valmistelun EU:n suosittamien koronatoimien toimeenpanosta

Koronaliivi_1Suomi käynnistää valmistelut EU:n Kiinan koronatilanteeseen liittyvien päätösten kansallisesta toimeenpanosta. Asiasta tiedotti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. EU:n jäsenvaltiot saavuttivat yhteisymmärryksen suositelluista toimista 4. tammikuuta 2023.

Ministeri Krista Kiuru kertoi koronaministerityöryhmän päättäneen 5. tammikuuta 2023 käynnistää valmistelun EU:n Kiinan koronatilanteeseen liittyvien päätösten kansallisesta toimeenpanosta. Koronamisterityöryhmän tehtävänä on koronatoimenpiteiden poikkihallinnollinen yhteensovittaminen ja tiedonvaihdon varmistaminen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen odotetaan antavan myös ohjeistusta asiaan.

Aiemmin Suomen kanssa samansuuntaiset päätökset Kiinan koronatilannetta kohtaan ovat tehneet jo mm. Ruotsi, Italia ja Saksa.

EU-jäsenvaltiot suosittavat Kiinasta saapuvien ja Kiinaan lähtevien lentojen matkustajille maskien käyttöä lennon aikana. Jäsenvaltiot ohjeistavat kansainvälisiä matkustajia, lentohenkilökuntaa sekä lentoasemien henkilökuntaa myös hygieniasta ja terveystoimista Kiinan osalta.

Koronavirustestauksen osalta jäsenvaltiot suosittavat Kiinasta saapuvilta matkustajilta vaadittavaksi negatiivista koronatestitulosta, jonka osalta koronatesti tulee ottaa enintään 48 tuntia ennen matkaa.
 
Näitä toimia suositellaan lisäksi täydennettäväksi satunnaistarkastuksilla koskien Kiinasta saapuvia matkustajia sekä kaikkien positiivisten koronatestitulosten sekvensointia epidemiologisen tilanteen valvonnan vahvistamiseksi.
 
Myös Kiinasta saapuvien lentojen jätevedet tulee suosituksen mukaan testata ja sekvensoida viruksen osalta kuten myös lentoasemien jätevedet.
 
Koronarokotusten osalta suositellaan rokotuksia edelleen sekä tehosterokotusten antamista erityisesti riskiryhmille.

 

Lue myös: