Suomi lensi Open Skies -lennon Venäjällä romanialaisella An-30B:llä

An30B_Openskies_wikimedia_wolfgangSuomi ja Norja toteuttivat Open Skies -tarkkailulennon Venäjällä 11.-15. elokuuta. Norja toimi lennon johtovaltiona. Sillä käytettiin romanialaista Antonov An-30B Open Skies -tarkkailukonetta. Useimmiten Suomi on käyttänyt lennoilla ruotsalaista Saab 340B -konetta.

Suomen ja Norjan muodostaman tehtäväryhmän vahvuus oli 12 henkilöä. Suomalaisosaston johtajana toimi everstiluutnantti Kimmo Juutilainen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003.

saab340_openskiesnet_osceSuomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa. Useimmiten ne tehdään yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Lennoilla on yleisimmin käytetty Ruotsin ilmavoimien Open Skies -sertifioitua ja sopimuksen sallimilla sensoreilla varusteltua kaksimoottorista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100).

Lue myös:

Venäläinen An-30B-tiedustelukone tekee Open Skies -lennon Suomessa

Suomi lentää Venäjällä ruotsalaiskoneella

Suomi tekee Open Skies -tarkkailulennon Venäjälle Ruotsin Saab 340B -koneella