Super Hornetit nähdään Helsingin lisäksi myös Seinäjoen päälentonäytöksessä

SHN_GND_oceanaBoeing on vahvistanut osallistuvansa Super Hornet hävittäjillä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen 10.-11.kesäkuuta Seinäjoen lentoasemalla. Lentonäytökseen saapuu kaksi Boeing F/A-18 Super Hornetia.

Super Hornetit nähdään Helsingin yllä perjantaina 9. kesäkuuta Suomen Ilmailumuseon järjestämässä Suomi 100 -lentonäytöksessä ja viikonlopun aikana Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Seinäjoella. Yleisölle tarjoutuu päälentonäytöksessä erinomainen mahdollisuus tutustua Super Hornet -koneisiin myös maanäyttelyssä.

Kyseessä on jo kolmas HX-hankkeen hävittäjäehdokas, joka vahvisti osallistumisensa Seinäjoen päälentonäytökseen. Muut kaksi ovat Saab JAS 39C Gripen ja Eurofighter Typhoon FGR.4.

FA18_SuperHornet_ilmassa_1Ensimmäistä kertaa Super Hornet on nähty Suomessa vuonna 2001 Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Tikkakoskella. Tuolloin paikalla oli US Navyn VFA-122-laivueen F/A-18 F -kone. Sitä lensi Boeingin tehdaspilotti Mike Bryan.

Super Hornet on kehitetty 1990-luvulla Suomen Ilmavoimista tutun Hornet-hävittäjän (F/A-18 C/D) pohjalta. Vaikka ulkonäössä on yhtäläisyyksiä edeltäjään, kyseessä on käytännössä uusi ja suurempi konetyyppi.

Vuonna 1995 ensilentonsa lentäneen koneen kehitti Finnairin hovihankkijana aikanaan tunnettu McDonnell-Douglas. Se fuusioitui Boeingin kanssa vuonna 1997. Yhdysvaltojen merivoimat otti Super Hornetin käyttöön vuonna 1999. US Navyn ohella Super Hornet on käytössä Australian ilmavoimissa.

Super Hornetista on yksipaikkaisen hävittäjän (F/A-18 E) lisäksi olemassa kaksipaikkainen F-versio. Lisäksi koneesta on kehitetty elektroniseen sodankäyntiin tarkoitetu niin ikään kaksipaikkainen EA-18G Growler.

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös Seinäjoki International Airshow 10.–11.6. on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lentonäytöksen järjestää Etelä- Pohjanmaan Ilmailukerho EPIK ry. Tavoitteena on saada Seinäjoelle 10 000 ilmailun ystävää tutustumaan ilmailun historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Ohjelmassa on sotilas- ja siviilikoneista muodostuva lentonäytös sekä laaja ilmailuaiheinen maanäyttely.

Lue myös: