Tanskalainen Jet Time A/S hakeutuu konkurssiin - suomalaisyhtiö Jet Time Oy:n tilanne vielä auki

Jettime_JTV_4Tanskalainen tilauslentoyhtiö Jet Time A/S ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin koronaviruspandemian aiheuttamien talousvaikeuksien seurauksena. Yhtiön 11 lentokonetta ovat pysyneet maassa maaliskuusta 2020 lähtien. Uhattuna on reilut 400 ilmailualan työpaikkaa. Jet Time A/S:n kokonaan omistaman suomalaisen Jet Time Oy:n osalta tilanne on vielä auki. Valopilkahduksena Tanskaan on kuitenkin perustettu uusi tilauslentoyhtiö.

Tanskalaisyhtiö odotti kesän matkailukaudesta yhtä historiansa parasta. Jet Timen lausunnon mukaan kaikki yhtiön koneet oli varattu täyteen kesän ajaksi ja lentoja odotti jopa 350 000 matkustajaa.

Koronaviruspandemian takia rajoja kuitenkin suljettiin ja matkailua rajoitettiin merkittävästi. Sen seurauksena matkatoimistot peruivat sopimuksiaan Jet Timen kanssa ja kaikki yhtiön 11 lentokonetta ovat pysyneet maassa maaliskuusta lähtien. Noin 95% Jet Timen yli 400 työntekijästä on ollut vailla töitä.

Jet Time nokkaTilanteen seurauksena talousvaikeuksiin joutunut Jet Time aloitti suuremmat irtisanomiset muutamia viikkoja sitten aikomuksenaan pelastaa yhtiö. Tuolloin irtisanomiset koskivat työntekijöitä Tanskassa. Jo ennen irtisanomisia työntekijät olivat leikanneet palkoistaan 25 prosenttia.

Tanskan valtion tukitoimet yksityisille yhtiöille helpottivat Jet Timen tilannetta lyhyellä aikavälillä, mutta tukea olisi tarvittu enemmän.  Tilauslentoliikenne on yksi ensimmäisenä ja pahiten koronaviruspandemian seurauksista ilmailualalla kärsivä toimiala. Liikenteen käynnistymisen joukossa se on puolestaan viimeisten joukossa. Jet Timen mukaan poliittista tahtoa lisätuelle ei ollut ja nyt mahdollinen lisätuki on Jet Timen kannalta myös myöhässä.

CEO_J¢rgen Holme_Photo_Erik Refner"Teimme kaikkemme pelastaaksemme yhtiön ja työpaikat, mutta normaalisti kovan kysynnän kaudelle osuva kuuden kuukauden mittainen tuloton jakso oli liikaa. Tehtävä osoittautui mahdottomaksi", totesi Jet Timen toimitusjohtaja Jørgen Holme yhtiön tiedotteessa.

Jet Time A/S:n 100-prosenttisesti omistama suomalainen Jet Time Oy työllistää parikymmentä lentäjää sekä matkustamohenkilökuntaa. Aiemmin Tanskassa toteutetut irtisanomiset eivät koskeneet heitä suomalaisten irtisanomiskäytännön ja lomautusmahdollisuuden ansiosta. Nyt emoyhtiön konkurssiin hakeutumisen seurauksia suomalaisyhtiöön ja sen tarjoamiin noin 60 työpaikkaan ei vielä tiedetä.

"Suomen lentäjäliitto ottaa uutiset Jet Timen konkurssista vastaan surullisin mielin. Lentoyhtiöt ovat kohdanneet koronan johdosta suuria vastoinkäymisiä, jotka jo nyt näkyvät lomautusten lisäksi irtisanomisina ja lentoyhtiöiden konkursseina", kommentoi Suomen lentäjäliitto FPA:n puheenjohtaja Akseli Meskanen Lentoposti.fi:lle.

"Lentoalalla on nähty pieniä valonpilkahduksia liikenteen hiljalleen käynnistyessä, mutta on liian aikaista sanoa koronan olevan jo selätetty lentoliikenteessä. Lentäjät toivovat tietysti työpaikkojen säilyvän alalla ja lentoyhtiöiden kouluttavan lentäjiä hiljaisenkin kauden aikana tulevaisuuden tarpeisiin. Liikenteen elpyessä ohjaamoihin tarvitaan koulutettuja ja ammattitaitoisia lentäjiä", jatkoi Meskanen.

Jettime_OYJTYJet Time on lentänyt Suomesta lomalentoja useiden vuosien ajan ja yhtiöllä on ollut parhaimpina aikoina myös Suomeen rekisteröityjä Boeing 737 -matkustajakoneita.

Myös Finnair on paikannut konevajettaan vuokraamalla lentokoneita ja miehistöjä Jet Timelta. Myös TUI oli ulkoistanut lyhyet Suomesta lähtevät lomalentonsa Jet Timelle.

Tanskassa uskotaan yhä olevan kysyntää yksityisomisteiselle tilauslentoyhtiölle. Jet Timen omistaja perusti jo kesäkuussa 2020 uuden Jettime a/s:n. Uudella yhtiöllä on jo myös AOC-lentotoimintalupa ja osa vanhan Jet Timen toiminnosta on siirretty uuteen yhtiöön.

Kysynnän palautuessa toimintaa suunnitellaan käynnistettäväksi jopa jo vuonna 2021 tai viimeistään vuoden 2022 aikana. Tuolloin tarvitaan myös työntekijöitä ja kenties myös Suomesta. Uuden Jettimen suunnitelmat on tehty jopa kymmenelle lentokoneelle.

Päivitys kello 20.05: Lisätty TUI:n lentojen ulkoistus Jet Timelle.