Tokion 2020 olympialaiset lähestyvät - Hanedaan 50 uutta slottia

IMG-20190727-WA0013Japani on myöntänyt uusia slotteja Tokyo International Airportille eli Hanedan lentokentälle kesän 2020 olympiakisojen tarpeita varten. Kaikkiaan uusien yhteyksien avaamiseen on tarjolla 50 slottia, joista 24 on annettu japanilaisille sekä amerikkalaisille lentoyhtiöille. Loput jaetaan Eurooppaan ja Aasiaan.

Japani haluaa kasvattaa matkailijamääriään ja erityisesti mahdollistaa enemmän lentoja Tokioon kesän 2020 olympialaisten aikaan. Hanedan lisäslotit ovat mahdollisia ilmatilamuutosten myötä, jonka seurauksena käyttöön otetaan uusia tulo- ja lähtöreittejä.

Tokion Hanedan lentokenttä sijaitsee vain noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta Naritan lentokentän ja Yokotan lentotukikohdan välissä. Hanedan lentokentän kautta kulkee vuosittain 85 miljoonaa matkustajaa, joka tekee siitä maailman neljänneksi suurimman lentoaseman.

Japanin maa-, infrastruktuuri-, kuljetus- ja matkailuministeriö MLIT:n tavoitteena on houkutella maahan vuoden 2020 aikana 40 miljoonaa matkailijaa. Yksi suurin tekijä matkailun kasvulle  Japanissa vuonna 2020 on Tokion kesäolympialaiset.

Uusien slottien myötä kansainvälisten lentojen määrä on kasvamassa merkittävästi. Kaikkiaan 24 edestakaista slottia vuoden jokaisena päivänä toisi Hanedaan reilusti yli 30000 vuosittaista lisälentoa. Eurooppalais- tai aasialaisyhtiöiden mahdollisia slotteja Tokion Hanedaan ei ole Lentoposti.fi:n tietojen mukaan toistaiseksi julkistettu.

Aiemmin ilmatilaa on varattu sotilaskäyttöön juuri Yhdysvaltain Yokotan lentotukikohdan tarpeisiin. Uudet reitit kulkevat tiettyinä vuorokaudenaikoina Tokion kaupungin, sekä Yokohaman ja Kawasakin ylitse.

IMG-20190727-WA0012Kaikkiaan 50 uutta slottia on jaettu siten, että yhdysvaltalaisoperaattorit saavat niistä 12, japanilaisoperaattorit 12 ja loput jaetaan Euroopan ja Aasian maiden kesken. Suuri osa lentoyhtiöistä aloittaneekin reitit kesäkaudelle eli aikataulukauden vaihtuessa maaliskuussa 2020.

Yhdysvaltain liikenneministö (DOT) jakoi slotit neljälle lentoyhtiölle. American Airlines sai reittioikeudet Dallas/Fort Worthistä ja  Los Angelesista. Delta Air Lines Seattlesta, Detroitista, Atlantasta, Portlandista ja Honolulusta. Hawaiian Airlines Honolulusta ja United Airlines Newarkista, Chicagosta, Washingtonista ja Los Angelesista.

Useat lentoyhtiöt Finnair mukaanlukien lentää Tokion Naritan (Narita International Airport) lentokentälle. Suomalaisyhtiö on merkittävä toimija Eurooppa-Aasia -liikenteessä, kun se lentää talvikaudella 2019 jo viiteen kohteeseen Japanissa.

JALFIN_tailsFinnairin edellinen toimitusjohtaja Pekka Vauramo kommentoi lokakuussa 2017 Nikkei:lle yhtiön rajanneen uusia kohteita Japanissa kahteen tai kolmeen. Tuolloisessa uutisessa vaihtoehdoiksi oli veikattu Sapporoa ja Hanedaa. Näistä ensimmäinen avautuu talvikaudella 2019-2020.

Finnair yhdistää Suomen Helsinki-Vantaalta Tokioon, Osakaan, Nagoyaan, Fukuokaan ja talvikaudella Sapporoon. Suomesta Tokion Naritaan lentää myös Japan Airlines.

Tokion 2020 (XXXII) kesäolympialaiset ja paralympialaiset alkavat 24. heinäkuuta 2020.  Finnairin laivasto kasvaa vuonna 2020 kahdella uudella Airbus A350-900 -koneella. Tarkempia toimitusaikatauluja yhtiö ei ole kertonut.