Trafi: Pohjois-Suomen talviolosuhteet vaativat paljon lentäjiltä ja operaattoreilta

Kittila_airport_2015Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa lentäjiä ja operaattoreita Pohjois-Suomen lentoasemien erittäin vaativilla talviolosuhteilla. Olosuhteet kiitotiellä ovat vaihtelevia ja tuuli, lumisade sekä lämpötilan vaihtelut voivat muuttaa niitä nopeastikin. Lappiin lentää talvikaudella paljon operaattoreita Keski-Euroopasta, joille lumi ja jää eivät olo niin tuttuja toimintaympäristönä.

Trafi ja Finavia ovat yhdessä laatineet tiedotteen, jonka on tarkoitus auttaa erityisesti sellaisia toimijoita, joilla on vähemmän kokemusta talvisilla lentokentillä toimimisesta.

 ”Suomalaisen tietotaidon, tässä tapauksessa snowhow’n vieminen laajemmalle ja käytännön vinkkien antaminen on tärkeää turvallista operoimista lentokentillä ajatellen. Toivommekin, että tiiviiseen muotoon kootusta tiedotteesta on apua pohjoisen kentille lentäville”, sanoo ylitarkastaja Jussi Sorsa Trafista.

Erityisesti operaattoreita muistutetaan stabiilin lähestymisen tarpeudesta eli nopeus, korkeus ja lentoasu on oltava valittuna oikea-aikaisesti riittävän ajoissa. Tämä on tärkeää erityisesti lähestyttäessä epäpuhdasta kiitotietä, jonka kitkataso on keskinkertainen tai vielä sitäkin heikompi.

Raportoidun arvioidun kitkatason ja miehistön kokeman jarrutustehon välillä voi olla suurtakin eroavaisuutta. Mikäli kiitotiellä on esimerkiksi lunta ja jäätä, voi kitkatasossa olla merkittävää vaihtelua kiitotien pituussuunnassa ja joissakin tuuliolosuhteissa myös kiitotien keskilinjan eri puolilla.

Kiitotiehen verrattuna lentoaseman rullausteiden ja asematasojen kitkatasot saattavat poiketa merkittävästä huonompaan suuntaan. Lisäksi asematasojen liukkaus voi olla yllättävää myös koneesta poistuville matkustajille.

Kovat pakkaset tuovat operaatioihin omat lisänsä ja lähestymiskorkeuksia ja minikorkeuksia on korotettava lämpötilakorjauksen verran. Sen tekee toisinaan tutkalennonjohtaja mutta tietyissä tilanteissa se jää lentäjän itsensä tehtäväksi.

 ”Etenkin tällä talvikaudella lisääntyneet suorat yhteydet Euroopasta Lappiin ovat nostaneet alueen saavutettavuuden ja matkustajamäärät uudelle tasolle. Päämääränämme on, että Pohjois-Suomen lentoasemien ajoittain haastavista sää- ja keliolosuhteista huolimatta lentoliikenne toimii turvallisesti ja sujuvasti. Lentäjien ja operaattorien ohjeistuksella haluamme varmistaa, että kaikki tarvittava tieto sujuvaan operointiin on toimijoiden käytettävissä ”, kertoo Finavian Tekniikka ja ympäristöyksiköstä liikennealuepalveluiden päällikkö Heikki Heinijoki.

Trafi: Mitä Pohjois-Suomen lentoasemien vaativat talviolosuhteet edellyttävät lentäjiltä ja lento-operaattoreilta? (PDF-tiedosto)

Lue myös: