Erillisillä hankeilla pyritään määrittelemään seuraavat vaiheet siihen miten Nato toteuttaa ilmavalvontaratkaisun nykyisten AWACS-koneiden poistuessa käytöstä. Selvitysten odotetaan tuovan Natolle arvokasta teknistä ja kaupallista tietoa jo konseptivaiheessa mahdollistaen monimukaisen hankintaohjelman nopean ja tehokkaan toteuttamisen.
NSPA evaluoi uusia teknologioita, joiden avulla ilma-, maa-, merivoimat toimisivat yhdessä keräten ja jakaen tietoa myös avaruudessa tapahtuvien asioiden osalta. Kaikki 30 Nato-maata ovat mukana hankkeen suunnittelussa ja resurssoinnissa.
Sopimuksen piirissä oleva ABILITI-konsortio on perustettu vuonna 2019 ja siihen kuuluvat Boeingin johdolla espanjalainen Indra, italialainen Leonardo, englantilainen Inmarsat ja ranskalainen Thales. Konsortio laajentanut AFSC-konseptin kehittämistä myös saksalaisten ESG Elektroniksystem- und Logistik-GmbH:n ja Lufthansa Technikin sekä englantilaisen Mott MacDonaldin kanssa.
ASPAARO-konsortiossa (Advanced All-domain Resilient Operations) ovat mukana puolestaan Airbusin johdolla, amerikkalaiset Northrop Grumman, Lockheed Martin ja IBM, englantilainen BAE Systems, puolalainen Exence, espanjalainen GMV ja kanadalainen MDA. "Airbus on sitoutunut pitkäkestoiseen yhteistyöhön Naton ja sen jäsenvaltioiden kanssa tulevaisuuden ilmavalvontahankkeessa. Nykyinen kriisitilanne muistuttaa meitä valvontakykyjen keskeisyydestä liittouman ilmapuolustukselle. Painopiste on luotettavien, kestävien ja tehokkaiden hajautettujen järjestelmien kehittämisessä Naton tulevaksi ilmavalvontaratkaisuksi", sanoi Airbus Defense and Spacen toimitusjohtaja Michael Schoellhorn. General Atomicsin kanssa toimivat alihankkijoina amerikkalaiset ViaSat, Leidos, Raytheon, Saab Sensis, saksalainen Rohde & Schwarz, espanjalainen Sener Aerospatiale ja englantilainen Leonardo.
Koneen tunnusomainen piirre on valtava lautasmainen tutka-antenni. Normaalisti nämä tutkavalvontakoneet lentävät noin kymmenen kilometrin korkeudella, josta ne havaitsevat matalalla lentävät kohteet yli 400 km etäisyydeltä. Ilmaan nostettu tutka-antenni tuo lisää vasteaikaa reagoida erilaisiin uhkiin. Ilmavalvonnan lisäksi AWACS-koneilla voidaan lähettää reaaliaikaista tietoa datalinkkien avulla maa-, meri-, kuin ilmavoimille. E-3A voi valvoa jopa noin 312 000 neliökilometrin suuruista aluetta eli yksi kone pystyisi valvomaan lähes Suomen kokoista aluetta. Naton AWACSit on sijoitettu Saksan Geilenkircheniin ja ne ovat Luxemburgin ilma-alusrekisterissä.
|
|||