Turkin ilmavoimista oltiin mukana vallankaappausyrityksen kummallakin puolella

Kapinallisten Leopard 1 -panssarivaunu Istanbulin Atatürk-lentoasemalla. Kuva: NTV Turkey / Wikimedia(päivittynyt 20.10) Perjantai-iltana käynnistynyt vallankaappausyritys Turkissa tukahdutettiin puolessa vuorokaudessa. Sekä kapinalliset että hallituksen joukot käyttivät lentokoneita ja helikoptereita. Esimerkiksi F-16-hävittäjän on kerrottu ampuneen alas kapinallisia kuljettaneen kopterin.

Tiedot ovat vielä epävarmoja, mutta kansainvälisten tiedotusvälineiden ja sosiaalisessa mediassa jaetun materiaalin perusteella ilmatoiminta oli osa kaappausta. Tietoihin kannattaa silti suhtautua kriittisesti. Tapahtumien kulku on kuitenkin tarkentunut sunnuntain aikana.

Myös lentoasemat olivat kapinallisten kohteina. Ainakin İstanbul Atatürk Havalimanı -kentällä (LTBA) nähtiin M-60-panssarivaunuja (otsikkokuvassa)

Sosiaaliseen mediaan on tullut videoita ja kuvia, joissa näkyy miten vallankaappausta tukevien joukkojen Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjiä lensi erittäin matalalla Ankaran keskustan yllä jälkipolttoa käyttäen (videoupotus ja Twitter-kuva jutun lopussa).

Tämän tyyppisellä toiminnalla lienee pyritty lähinnä psykologiseen vaikuttamiseen. Joistain kuvista käy ilmi, että F-16-hävittäjillä on ilmeisesti ollut vain ilmasta-ilmaan -aseistus lisätankein (2 x tutkaohjautuva AIM-120 AMRAAM ja todennäköisesti myös 2 x lämpöhakuinen AIM-9 Sidewinder). Kuorma viittaa kaappausyrityksen turvaamiseen hallituksen koneiden hyökkäyksiltä.

Reutersin mukaan kaksi kapinallisten F-16-hävittäjää seurasi presidentti Recep Tayyip Erdoganin Gulfstream IV -liikesuihkukonetta, jolla tämä lensi lauantain vastaisena yönä Marmariksen lomakohteesta Istanbuliin.

Hävittäjät olivat lukinneet tutkansa presidentin koneeseen mutteivät ampuneet sitä alas. Gulfstreamia oli saattamassa kaksi presidentille uskollisten joukkojen F-16-hävittäjää.

CNN Turkin mukaan presidentin Marmariksessa käyttämään hotelliin laskeutui helikoptereista 25 erikoisjoukkojen sotilasta vain hetki sen jälkeen kun Erdogan oli lähtenyt lentokentälle.

Mediatietojen mukaan kapinallisilla olisi ollut käytössään kuusi F-16-hävittäjää Akincin lentotukikohdasta. Kaappaajien ilmaoperaatiota on ilmeisesti tukenut ainakin yksi KC-135 -ilmatankkauskone.

Useassa videossa nähdään myös miten helikopterista tulitettiin konekiväärillä maahan ilmeisesti Ankarassa (videoupotus alla). Kopteria ei voi tunnistaa, sillä pimeän vallitessa kuvatusta materiaalista voi erottaa vain valojuovaluodit. Mahdollisesti kyseessä oli AH-1W Super Cobra -taistelukopteri.

Hallituksen F-16-hävittäjän väitetään ampuneen Ankarassa alas kapinallisten helikopterin. Samaten eräiden tietojen mukaan samanlainen hävittäjä olisi tuhonnut kaksi kapinallisten panssarivaunua. Toisten tietojen mukaan kyseessä olisi ollut nimenomaan hallituksen vastustajien isku.

Kuten aiemmin mainittiin, tiedot Turkista ovat epävarmoja mutta samalla ne kuvastavat hyvin tilanteen sekavuutta. Varmaa on ainakin se, että yksi Turkin Sikorsky UH-70 Black Hawk -helikopteri on laskeutunut Kreikkaan ja sen mukana olleeet sotilaat ovat pyytäneet turvapaikkaa.

Turkki on eristänyt İncirlikin lentotukikohdan, mistä liittouma on käynyt ilmasotaa ISIS-järjestöä  vastaan Syyriassa ja Irakissa. Tukikohdasta on myös katkaistu sähköt. Arvelujen mukaan İncirlikssä on varastoituna useita kymmeniä Yhdysvaltojen ydinaseita. Tero Tuominen

Päivittynyt kello 20.10: lisätty tieto Erdoganin koneen tutkalukituksesta.