Ukrainalainen Antonov An-12BK syöksyi maahan Algeriassa

An12_flyFinland_harrikoskinenUkraine AirAlliancen Antonov An-13BK -rahtikone (UR-DWF) syöksyi lauantaina 30. elokuuta maahan Algeriassa pian lentoonlähdön jälkeen. Kone oli lähtenyt lennolle Glasgow'sta Skotlannista ja oli matkalla Päiväntasaajan Guineaan. Se teki teknisen välilaskun Tamanrassetissa Algeriassa. Seitsemän hengen miehistö sai surmansa onnettomuudessa.

Neljällä potkuriturbiinimoottorilla varustettu ukrainalainen Antonov An-12 syöksyi maahan vuoristoiselle alueelle 15 kilometrin päähän kiitotiestä kolmisen minuuttia lentoonlähdön jälkeen. Kone tuhoutui ja miehistö sai surmansa.

Antonov oli alunperin lähtenyt lennolle Prestwickin kentältä Glasgow'sta. Se oli kuljettamassa öljyteollisuuden laitteistoja Malaboon Päiväntasaajan Guineaan. Tamanrassetin ohella reitille oli suunniteltu kaksi muuta teknistä välilaskua.

Sää oli Aviation Safety Networkin mukaan tapahtuma-aikana hyvä (CAVOK), tuuli viisi solmua. Yöllä kello 2.40 paikallista aikaa sattuneen onnettomuuden syystä ei ole tietoa. Yksi mahdollisuus on lastin siirtyminen lentoonlähdössä ja sitä seurannut painopisteen muutos. Myös tekninen vika on mahdollinen.

Antonov An-12 -koneen ensilento tehtiin vuonna 1957. Onnettomuudessa tuhoutunut UR-DWF (c/n 8345802) oli otettu käyttöön 1968.

Näitä entisen Neuvostoliiton aikaisia suuria kuljetuskoneita on edelleen kaupallisessa rahtiliikenteessä. Otsikkokuvassa Ukraine AirAlliancen UR-DWF kuvattuna Helsinki-Vantaalla kesällä 2012.