Ultrakevyet Ikarukset törmäsivät ilmassa lentonäytöksessä Sveitsin Dittingenissä

Grasshoppers_1Kaksi saksalaisen Grasshoppers -ryhmän Comco Ikarus C42 -ultrakevyttä on törmännyt ilmassa toisiinsa lentonäytöksessä Sveitsin pohjoisosissa. Toisen koneen ohjajaa menehtyi turmassa, josta toisen Ikaruksen lentäjä selviytyi laskuvarjon avulla.

Onnettomuus sattui kolmen koneen muodostelmalennon aikana Dittingenin (LSPD) lentönäytöksessä kello 11.00 jälkeen Sveitsin aikaa. Paikallislehdistön mukaan toisen koneen ohjaaja pelastautui laskuvarjolla mutta toinen syöksyi koneensa mukana maahan.

Ikaruksessa on todennäköisesti ollut rakettipelastusvarjo. Ohjaajan laukaistaessa sen rakettipanos vetää ohjaamon takaa suuren pallokuvun avautumaan. Koko kone laskeutuu sen varassa maahan.

Toisiinsa osuneet Ikarus C42 -koneet D-MSON ja D-MUHH kuuluivat saksalaiseen Grasshoppers-ryhmään. Kolmas ryhmään kuuluva kone D-MHDP ei ollut osallisena turmassa.

Ryhmä esiintyi lentonäytöksessä jo lauantaina ja uudelleen nyt sunnuntaina. Grasshoppers esiintyi Dittingenissä ensimmäistä kertaa. Ryhmä käyttää esityksissään savuefektejä.

Vuonna 2011 perustettu Grasshoppers EDTG lentää normaalisti noin 500 jalan eli noin 150 metrin korkeudessa. Ohjelmaan kuuluu erilaisia muodostelmia ja ryhmän hajotuksia. Osastolennossa on erityisen tärkeää keskittyä johtokoneen liikkeisiin jotta riittävä etäisyys säilyy.

Käynnissä ollut kaksipäiväinen Dittinger Flugtage -lentonäytös on keskeytetty ja loput ohjelmasta on peruttu. Dittingenissä esiintyi viikonlopun aikana mm. F/A-18 Hornet, Super Puma, De Havilland Vampire, Hawker Hurricane ja Breitling Wing Walkers. Lauantaina Dittingen Flugtage -lentonäytös keräsi paikalle 10 000 katsojaa.

 

GrassHoppers EDTG facebook-sivusto

Blick.ch kuvia tapahtumapaikalta

Yoolanda: Drama in Dittingen BL: Zwei Flugzeuge kollidieren in der Luft

International Dittinger Flugtage 22.-23.8.2015

Grasshoppers-ryhmän esitys ILA Berlin 2014 -ilmailunäyttelyssä: