Yhdeksän kuoli hyppykoneturmassa Ruotsissa

GippsAero_GA8_wiki_Cory_W_WattsYhdeksän ihmistä menehtyi sunnuntaina 14. heinäkuuta kun laskuvarjohyppääjiä kuljettanut GippsAero GA8 Airvan -kone (SE-MES) syöksyi maahan Uumajassa Ruotsissa. Turma sattui pian lentoonlähdön jälkeen. Tapauksesta kuvatussa videossa kone näyttäisi tulevan pystysuoraan kierteessä maahan ilman toista siipeä.

Onnettomuus tapahtui sunnuntai-iltapäivällä kello 14 maissa paikallista aikaa. Joidenkin havaintojen perusteella osa hyppääjistä olisi yrittänyt pelastautua poistumalla koneesta.

Silminnäkijän kuvaamassa videossa kone erottuu pienenä, mutta se selvästi tulee pystysuoraan alas kieppuen akselinsa ympäri. Mahdollisesti toinen Airvanin siipi puuttuu. Myös pyrstöstä vaikuttaisi puuttuvan vakaimia.

Koneena Umeå Fallskärmklubb on käyttänyt australialaisvalmisteista GippsAero GA8-TC320 Airvan -mäntämoottorikonetta (arkistokuvassa yllä). Se on varustettu turboahdetulla 320-hevosvoimaisella Lycoming TIO-540-AH1A -moottorilla. Valmistaja kuuluu nykyisin intialaiseen Mahindra Group -yritykseen.

Konetyyppi on suunniteltu täyttämään mäntämoottorisen Cessna 206 Stationair -koneen ja potkuriturbiinilla varustetun Cessna 208 Caravanin välistä aukkoa markkinoilla. Airvaneja on rakennettu noin 240 kappaletta. Yhdysvalloissa Civil Air Patrol on ostanut 16 Airvania (otsikkokuvassa).

Onnettomuuskonetta operoi Umeå Fallskärmklubb AB -osakeyhtiö laskuvarjokerhon käyttöön. SE-MES oli valmistunut 2012 ja sen sarjanumero on 178.

GA8 vie kahdeksan laskuvarjourheilijaa 4000 metrin hyppykorkeuteen noin 20 minuutissa. Koneessa on 1 x 1 metrin kokoinen hyppyovi.

Kerhon kotikenttä on Uumajan lentoasema (ESNU). GA8 putosi Umeåälven-joen suiston Storsandskär -saareen. Tämä on hidastanut pelastustöitä. Saari on suoraan kiitotien 14 jatkeella noin kilometrin päässä kynnykseltä.

Suomessa kuoli huhtikuussa 2014 kahdeksan laskuvarjourheilijaa kun experimental-rakenteinen CompAir 8 -potkuriturbiinikone syöksyi maahan Jämillä. Myös siinä koneen siipirakenteet pettivät.

Koneen ohjaaja sekä kaksi hyppääjää ehtivät pelastautua laskuvarjoilla. Lue lisää onnettomuudesta linkeistä alla. T.T.

Päivittynyt 20.05: lisätty tieto videosta.