Useita laittoman maahantulon järjestäjiä jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Rajavartiolaitos_kuva1Rajavartiolaitos on saanut päätökseen kolme esitutkintaa, joissa tutkittiin 13. elokuuta 2014 Helsinki-Vantaan lentoasemalla paljastuneita laittoman maahantulon järjestämistapauksia. Kolmessa erillisessä saman päivän aikana sattuneessa tapauksessa, laittomasti maahan pyrkineet henkilöt esittivät viranomaisille ominaan toisille henkilöille kuuluvia aitoja matkustusasiakirjoja.

Kaikki laittomasti maahan saapuneet henkilöt ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Esitutkinnoissa Rajavartiolaitos on selvittänyt tahot, jotka ovat hankkineet ja rahaa vastaan edelleen luovuttaneet toisille ihmisille kuuluvia matkustusasiakirjoja laittomasti maahan tulleille ihmisille.

Tapaukset eivät liity toisiinsa. Esitutkintoihin liittyen on todennäköisin syin vangittuna yhteensä neljä rikoksesta epäiltyä. Tapausten esitutkinnat siirtyvät syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon.

Lentoasemalla paljastui vastaavanlainen rikos myös 26. elokuuta 2014. Tämän tapauksen esitutkinta on edelleen kesken.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnoissa on havaittu, että toisen henkilön matkustusasiakirjoja käytetään entistä enemmän ihmisten tuomiseksi laittomasti Suomeen. Rajavartiolaitos muistuttaa, että oman matkustusasiakirjan luovuttaminen toiselle henkilölle maahantuloa varten on rikos. Rikosnimikkeenä käytetään laittoman maahantulon järjestämistä.