Uusi lentoliikenneyhteys pitää Suomen Ilmailuopiston Porissa

SIO_kalustoPorin kaupungin tukema lentoliikenneyhteys Helsinki-Vantaalle mahdollistaa myös Suomen ilmailuopiston (SIO) antaman lentokoulutuksen jatkumisen Porissa. Ilman lentoliikenneyhteyttä kaikki lentoseman käyttömaksut ovat kaatuneet lentokoulun harteille ja aukioloaikoja on uhannut supistunene. Nyt lentokoulutus jatkunee Porissa ainakin seuraavan kolmen vuoden ajan.

BASe Airlines aloittaa lennot Porin ja Helsinki-Vantaan välillä 1. elokuuta 2019. Kyseinen lentoreitti loppui NextJetin konkurssiin toukokuussa 2018. Uusi operaattori aloittaa lennot Porin kaupungin tukemana ja vuosittaista määrärahaa on varattu 3,4 miljoonan euroa vuosiksi 2020–2022.

Lentoreittiä operoidaan arkipäivisin kolme vuoroparia ja niiden ansiosta Porin lentokentän kunnossapito ja lennonvarmistuspalvelut tulevat olemaan arkisin käytettävissä aamuvarhaisesta yömyöhään saakka.

Tämä on sekä operatiivisesti että taloudellisesti ratkaiseva asia Suomen Ilmailuopistolle, joka on ollut vaarassa joutua jo pidemmän aikaa maksamaan kaikki lentoaseman kulut ja koulutustoiminta olisi rajoittunut lyhyisiin aukioloaikoihin. Porin kaupunki on kuitenkin tukenut ilmailuopistoa kuukausittain reittiliikenteen ollessa keskeytyksessä.

Supistetut aukioloajat vaikuttivat todennäköiseltä myös, koska ANS Finland käynnisti heinäkuussa 2018 yhteistoimintaneuvottelut lennonjohtajien vähentämiseksi Porin kentällä liikenteen vähentyessä.

Nyt alkavalla reittiliikenteellä onkin merkittävä vaikutus juuri Suomen Ilmailuopiston toimintaan. Laajat aukioloajat arkisin takaavat toimintaympäristön, joka soveltuu lentokoulutuksen antamiseen. Parantunut tilanne pitäneekin tilanteen Porin lentokoulun osalta entisellään seuraavan kolmen vuoden ajan.

SIO_DA42_Siivonen"Suomen Ilmailuopisto jatkaa toimintaansa Porissa. Merkittävä syy toiminnan pysymiseen Porissa on myös erinomainen yhteistyö Porin kaupungin kanssa”, toteaa Ilmailuopiston toimitusjohtaja Juha Siivonen.

Suora hyöty seutukunnan yrityksille, asukkaille ja Porin seudulta ja seudulle matkustaville on tietenkin toimiva lentoyhteys. Mutta myös säilyvät työpaikat, joita on Suomen Ilmailuopistossa lähes 50. Niiden lisäksi kaupunki saa myös verotuloja SIO:lla on opiskelijoita keskimäärin noin sata ja lisäksi asiakaskoulutusmyynti tuo kaupunkiin vuosittain satoja henkilöitä ja opiston arvion mukaan mm. toista tuhatta hotelliyöpymistä.

Suomen Ilmailuopiston siirtyminen toisaalle on ollut puheenaiheena jo aiemminkin. Vuonna 2013 käynnistettiin selvitys lentokoulutusyhteistyöstä siviili- ja sotilaslentokoulutuksen osalta. Työryhmä totesi kesällä 2014, että lentokoulutusyhteistyön synergiaedut ovat suurimmat toteutettaessa lentokoulutus yhdessä paikassa.

Muista lentokouluista muutoksia on viimeaikoina tehnyt Patria, joka siirsi alkeislentokoulutuksen Espanjaan. Yksi syy siihen oli Finavian korkeat laskeutumismaksut. Seuraavat lentokoulumuutokset tapahtunevat Helsingissä, kun Malmin lentokenttää uhkaa sulkeminen vuoden vaihteessa. Malmilla toimivat lentokouluista ainakin Aeropole, BF-lento ja Salpauslento.

  Lue myös: