Venäjän uusin taistelukopteriversio on Mi-28UB

Mi-28UB_2_russianhelicoptersMil Mi-28UB -koulutustaisteluhelikopteri on tehnyt ensilentonsa Rostvertolin koelentokeskuksessa Donin Rostovissa. Uudessa versiossa on kaksoisohjaimet ja se soveltuu Mi-28NE Night Hunter -taistelukopterien lentäjien kouluttamiseen. Sillä on edelleen täysi taistelukyky.

Suuren yleisön eteen Russian Helicopters tuo Mi-28UB:n MAKS-ilmailunäyttelyssä elokuun lopussa Moskovassa. Uudella kopterilla ei kuitenkaan vielä lennetä, vaan se on esitteillä maanäyttelyssä. Kopteri on suunniteltu Mi-28NE-koptereita vuodesta 2009 asti tilanneen Venäjän puolustusministeriön spesifikaatiohin.

Mi-28-taistelukoptereissa vain toinen kahden hengen miehistöstä voi lentää takaohjaamosta ja edessä istuva käyttää asejärjestelmiä. Uudessa UB-versiossa on hallintalaitteet kummassakin ohjaamossa.

Edessä istuvan kouluttajan näkyvyyden parantamiseksi UB-versiossa on laajennettu tuulilasia. Kopterissa on uudet iskua maahansyöksyssä vaimentavat penkit.

Mi-28NE2_russianhelicoptersMil Mi-28 -taisteluhelikopterin ensimmäinen versio teki ensilentonsa jo vuonna 1982 NATO antoi sille koodinimen Havoc. Se muistuttaa peruskonstruktioltaan pitkälti Hughes/McDonnell Douglas/Boeing AH-64 Apachea.

Lännessä Mi-28-kopteri nähtiin ensimmäisen kerran Paris Air Show'ssa 1989. Sen kayttöönotto oli hidasta mm. Neuvostoliiton hajoamisen takia. Kopterista on tehty lukuisia kehitysversioita 2000-luvulla.

Toisin kuin edeltäjänsä Mi-24, Mi-28 ei kykene kuljettamaan taistelujoukkoja. Kopteri pystyy kuitenkin hätätilanteessa ottamaan rungossaan olevaan tilaan kolme henkilöä. Näin sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi toisen alasammutun kopterin miehistön pelastamiseen.