Venäläinen Proton-M tuhoutui laukaisussa (video)

protonm_youtube(päivitynyt) Venäläinen Proton-M -kantoraketti tuhoutui tiistaina laukaisuvaiheessa Baikonurin avaruuskeskuksessa Kazakstanissa. Miehittämätön raketti kuljetti kolmea GLONASS-navigointisatelliittia. Järjestelmä on Venäjän vastine läntisille GPS-satelliiteille.

Proton-M (8K82M) vaikutti nousevan normaalisti lähtöalustaltaan, mutta ilmeisesti sen kiihdytysvaiheen moottorit eivät kaikki toimineet normaalisti. Raketin ensimmäisessä vaiheessa on kuusi RD-253-14D14 -moottoria. Videokuvissa näkyy epätasaisutta niiden liekeissä.

Raketti kaartaa pois lentoradaltaan, yrittää ohjautua takaisin mutta alkaa heittelehtiä. Lopulta sen ylimmäin vaiheen DM-03-hyötykuormaosuus irtoaa aerodymaamisten voimien takia. Alarunko syttyy liekkeihin ja lopulta jäljelle jäänyt polttoainekuorma räjähtää raketin syöksyessä maahan.

Protonin ensimmäiset versiot valmistuivat jo 1965. Nyt tuhoutunut paranneltu Proton-M oli kantorakettiperheen 388. laukaisu.

YouTubeen ladatussa etäältä kuvatussa videossa näkyy koko lyhyeksi jäänyt lento. Raketti syöksyi alas avaruuskeskuksen alueelle, mutta ilmeisesti henkilövahinkoja ei sattunut. Myrkyllisten polttoaineiden takia alue on kuitenkin eristetty.