Venäläinen Su-27-hävittäjä lensi lähellä RC-135U Combat Sent -tiedustelukonetta

RC135_combatsent_usafVenäläinen Suhoj Su-27 -hävittäjä lensi viime maanantaina 25. tammikuuta vain kuuden metrin päässä amerikkalaisesta Boeing RC-135U -tiedustelukoneesta, kertoo Washington Free Beacon. Tapaus sattui kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yllä. Hävittäjä kävi normaaliin tapaan tunnistamassa tiedustelukoneen, mutta liikehti kohtaamisessa agressiivisesti.

Lehden mukaan Boeing RC-135U Combat Sent (otsikkokuvassa, huomaa antennit etu- ja perärungossa sekä siivenkärjissä) oli rutiininomaisella tiedustelulennolla Mustallamerellä noin 50 kilometrin päässä rannikosta. Venäläinen hävittäjä tuli yleisen käytännon mukaisesti tunnistamaan sitä, mutta Free Beaconin mukaan Suhoj lensi jossain vaiheessa vain kuuden metrin päässä.

su27_FRAPoistuessaan Su-27 teki tiukan kaarron ja sen jättövirtaus vaikutti RC-135:n ohjattavuuteen, lehden sotilaslähde kertoo. Tapauksesta on käyty videoneuvottelu amerikkalaisten ja venäläisten kesken.

Russia Today kertoo venäläiseen sotilaslähteeseen viitaten, että Yhdysvaltain tiedustelukoneiden lennot kansainvälisessä ilmatilassa Mustallamerellä ovat lisääntyneet. Vuonna 2014 lentoja tehtiin 140 kun vuonna 2013 määrä oli 22.

Vastaavasti venäläiskoneiden lentotoiminta on lisääntynyt Itämerellä. Siihen on liittynyt muutamia vastaavia tilanteita. Esimerkiksi Su-27 lensi vuonna 2014 hyvin lähellä Gulfstream IV SP Korpen -signaalitiedustelukonetta ja poistui tiukalla kaarrolla (kuva yllä).

Boeing 707 -matkustajakoneeseen perustuva RC-135U Combat Sent on erikoistunut tutkasignaalien seurantaan ja tallentamiseen. T.T.

Washington Free Beaconin uutinen

Russia Todayn uutinen

Lue myös: