Yhdysvallat avautuu kansainväliselle matkailulle 8. marraskuuta 2021 alkaen

Finnair_A350_JFK_2021Yhdysvallat avaa rajansa kansainväliselle matkailulle noin 20 kuukauden jälkeen 8. marraskuuta 2021 lähtien. Rajat avataan Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n hyväksymillä rokotteilla täyden rokotesarjan saaneille matkustajille. Lentoyhtiöt ovat jo aiemmin valmistautuneet avaukseen lisäämällä lentojaan Yhdysvaltain kohteisiin.

Valkoisen talon avustava lehdistösihteeri Kevin Munoz kertoi Twitterissä 15. lokakuuta Yhdysvaltain ottavan käyttöön uudet toimet, jotka mahdollistavat kansainvälisen lentomatkustuksen Yhdysvaltoihin täysin rokotetuille ulkomaalaisille.

USA_paxitVaatimuksena on, että ulkomaalaiset matkustajat ovat ottaneet täyden koronarokotussarjan ennen matkaa. Yhdysvaltain rokotevaatimukset voivat kuitenkin poiketa eurooppalaisista, sillä AstraZenecan rokote ei tällä hetkellä ole hyväksytty Yhdysvalloissa vaikka sitä on käytetty laajasti Euroopassa.

Rokotesarjan lisäksi voimassa on edelleen nykyinen vaatimus negatiivisesta koronavirustestituloksesta, joka on saatu aikaisintaan kolme päivää ennen matkaa.

Lentoyhtiöille sälytetään vastuu kerätä matkustajatiedot mahdollista tartunnan- ja altistumisenjäljitystä varten. Tarkemman ohjeistuksen antaa siltä osin Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC. Lentoyhtiöiden keräämät yhteystiedot säilytetään 30 päivän ajan.

Finnair_A350_USAMatkailu Yhdysvaltoihin keskeytyi maaliskuussa 2020 presidentti Donald Trumpin asettamalla maahantulokiellolla. Nykyinen presidentti Joe Biden jatkoi maahantulokieltoa tammikuussa 2021. Rajoitus ei ole koskenut Yhdysvaltojen kansalaisia ja tiettyjä muita matkustajaryhmiä sekä henkilöitä, joille on myönnetty kansallisen edun mukainen poikkeus presidentin määräykseen.

Jo syyskuussa 2021 annettu ennakkotieto kansainvälisen lentomatkustuksen sallimisesta Yhdysvaltoihin jälleen marraskuun alkupuolella sai lentoyhtiöiden varauskirjoihin vauhtia ja monet lentoyhtiöt ilmoittivat myös lisäävänsä lentoja Yhdysvaltoihin.

SAS ilmoitti heti syyskuussa lisäävänsä lentoja Tukholmasta ja Oslosta New Yorkiin. SAS lentää USA:ssa 12 kohteeseen syksyn ja talven aikana ja tarjolla on kaikkiaan 48 viikkovuoroa.

Lufthansa-konserni puolestaan kertoi syyskuussa Yhdysvaltain avatumisen näkyneen heti lentoyhtiöiden varauskirjoissa 40 prosentin nousuna. Konsernin lentoyhtiöt tarjoavat lentoja 17 kohteeseen USA:ssa ja viikkovuoroja on noin 200.

FIN_JFK_depFinnair lentää Yhdysvalloissa New Yorkiin, Chigacoon, Miamiin sekä Los Angelesiin. Lennot  San Franciscoon eivät ole vielä palautuneet liikenneohjelmaan. Finnair laajentaa talviaikataulukaudella reittiverkostoon Tukholmasta Yhdysvaltoihin, josta tarjolla on lentoja New Yorkiin, Los Angelesiin ja Miamiin.

Matkailun avautumista on tervehditty ilolla myös Yhdysvaltain matkailutoimijoiden keskuudessa, jotka ovat menettäneet pandemian aikana yli 250 miljardin Yhdysvaltain dollarin tulot.

 Lue myös: