Yhdysvallat suoritti liittolaisineen ilmaiskuja Jemeniin - täsmäaseita käytettiin yli 60 sotilaskohteeseen

RAF_typhoon_akrotiri_Paveway_1Yhdysvallat ja sen liittolaismaat ovat suorittaneet ennaltaehkäiseviä ilmaiskuja Jemenin alueelle Iranin tukemien huthikapinallisten asemiin. Iskuja tehtiin hävittäjistä laukaistuilla täsmäpommeilla sekä risteilyohjuksin yli 60 kohteeseen 16 eri paikassa.

Jemenistä käsin toimivat Iranin tukemat huthikapinalliset ovat tehneet iskuja kauppalaivoja vastaan jo ainakin 27 kertaa marraskuun 19. päivästä 2023 lähtien. Iskuja on tehty ballistisilla ohjuksilla, miehittämättömillä ilma-aluksilla ja risteilyohjuksilla. Kauppa-alusten lisäksi kohteina on ollut Yhdysvaltain ja liittoutuman sotalaivoja.

USnavy_ohjuslaukaisuViimeisin huthien isku tapahtui 11. tammikuuta 2024 noin kello 02.00 paikallista aikaa Sanaassa. Yksi kauppalaiva ilmoitti meren pintaan iskeneestä ohjuksesta.

Joulukuussa 2023 käynnistynyt operaatio Prosperity Guardian on pyrkinyt suojaamaan kansainvälistä laivaliikennettä Punaisellamerellä ja Adeninlahdella. Suojaa alueella purjehtivalle liikenteelle antaa Yhdysvaltain, Ison-Britannin ja Ranskan muodostama liittouma, jonka tehtävää tukevat ainakin Bahrain, Kanada, Italia, Australia, Saksa, Etelä-Korea ja Norja.

USNavy_Hornet_1Alueella purjehtivat mm. lentotukialus USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) ja Arleigh-Burke-luokan hävittäjät USS Gravely (DDG 107), USS Laboon (DDG 58), USS Mason (DDG 87) sekä Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston tyypin 45 ilmatorjuntahävittäjä HMS Diamond (D34).

Yhdysvallat ja 13 muuta valtiota oli 3. tammikuuta varoittanut hutheja seurauksista mikäli se jatkaa iskuja alueella. Yhdysvallat ja Ison-Britannia iskivät yöllä kello 02.30 11. tammikuuta 2024 voimalla huthien kohteisiin Jemenissä. Kyseistä iskua tukivat Bahrain, Australia, Alankomaat ja Kanada. Monikansallisella iskulla pyrittiin turvaamaan merenkulun vapautta ja alueen vakautta.

RAF_typhoon_akrotiri_2Maaleiksi oli valittu komento- ja johtokeskuksia, asevarikoita, laukaisujärjestelmiä, tuotantolaitoksia sekä ilmapuolustusjärjestelmiä. Kohteita oli yli 60 ja ne sijaitsivat 16 eri paikassa. Kohteita vastaan iskettiin yli 100 täsmäaseella sotalaivoista, sukellusveneistä ja F/A-18 Super Hornet ja Typhoon -hävittäjistä. Käytössä oli mm. Tomahawk-risteilyohjuksia ja Paveway IV -täsmäpommeja.

Yhdysvaltalaishävittäjien lisäksi iskuihin osallistui myös neljä Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon FGR4 -hävittäjää, joita tuki Voyager-ilmatankkeri. Hävittäjät iskivät Paveway IV -täsmäpommeille kahteen eri huthikohteeseen.

Britannian puolustusministeriö kertoi maan hävittäjien operoineen Kyprokselta RAF:n Akrotirin tukikohdasta. Ensimmäinen kohde sijaitsi Banissa Jemenin luoteisosissa, josta käsin oli laukaistu hyökkäykseen ja tiedusteluun soveltuvia lennokkeja. Toinen kohde oli Abbsin lentokenttä, josta käsin on laukaistu risteilyohjuksia ja lennokkeja.

RAF_typhoon_akrotiri_3Iskujen tuloksia arvioidaan vielä, mutta ensitietojen mukaan huthien kauppalaivoja vastaan kohdistamaan hyökkäyskykyyn olisi tullut merkittävä lovi. Yhdysvallat on liittolaisineen edelleen sitoutunut puolustamaan kumppaneitaan kaikkialla Lähi-idässä Iranin tukemia sotilasryhmittymiä vastaan.

Lue myös artikkeli:
Suomessa vieraillut brittiläinen ilmatorjuntahävittäjä HMS Diamond tositoimissa Punaisellamerellä