Aeronautit kisaavat kaasupalloilla tuulten armoilla - linkki liveseurantaan

gordonbennet0209_way_aeroPallolento on ilmailumuodoista vanhin, mutta kiehtoo edelleen. Sunnuntain vastaisena yönä Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailuun kaasupalloilla startanneet joukkueet pyrkivät lentämään tuhansia kilometrejä. Sveitsistä tuulten armoille vuorokausien ajaksi heittäytyneet pallokunnat olivat sunnuntai-iltana jo eteläisessä Ranskassa.

Nyt käynnistynyt kisa on järjestyksessä jo 56. Ensimmäinen lennettiin vuonna 1906 ja tapahtumaa pidetään vanhimpana pallokisana. Nimensä se sai ensimmäistä kilpailua  sponsoroineelta miljonääriltä Gordon Bennettiltä. Perinne katkesi 1939, kun järjestelyvuorossa ollut Puola joutui toiseen maailmansotaan.

Coupe Aéronautique Gordon Bennett kuitenkin käynnistettiin uudelleen 1979. Kisaa lennetään kansainvälisen ilmailuliitto FAI:n alaisuudessa.

Kilpailussa käytetään heliumtäytteisiä kaasupalloja, ei siis Suomessa yleisiä kuumailmapalloja. Suurin sallittu tilavuus on 1050 kuutiometriä.

Eri korkeuksissa eri suuntiin puhaltavia tuulia hyödyntämällä aeronautit pyrkivät taktikoimaan itselleen mahdollisimman pitkän lentomatkan. Korkeutta voidaan säätä painolastia pudottamalla tai kaasua päästäen.

Tapahtuma kestää tyypillisesti useita vuorokausia ja päättyy, kun meri tulee vastaan. Vuoden 2006 kisassa useita pallokuntia lasketui eri puolille Suomea.

Onnettomuuksiltakaan ei tällaisessa ilmailumuodossa ole vuosien varrella vältytty. Yksi pallokunta joutui laskeutumaan Välimereen 2005 ja toinen ammuttiin alas 1995 Valko-Venäjällä. Molemmissa tapauksissa miehistö sai surmansa.

Tracks2010_gordonbennetKilpailu starttaa aina toissavuotisen voittajan kotimaasta. Vuoden 2010 sveitsiläisjoukkue lensi 59 tunnissa 3300 kilometriä Englannista Mustan meren rannalle. Nyt kisan lähtöpaikkana toimi siten perinteen mukaisesti Toggenburg Sveitsissä.

Mukana vuoden 2012 kilpailussa on yhteensä 17 joukkuetta Sveitsistä (3), Saksasta (3), Englannista (2), Espanjasta, Ranskasta (2), Yhdysvalloista (3), Itävallasta (2) ja Venäjältä. Aiemmin  myös Suomesta on ollut mukana pallokuntia, mutta ainakin tänä vuonna kisa jää väliin.

Kilpailun etenemistä voi seurata reaaliaikaisena Way-livetracker -palvelun kautta. Pallosymboleja klikkaamalla saa nähtäväkseen grafiikan käytetyistä korkeuksista.

Jo nyt on nähtävissä, miten paljon lentäjien valinnat vaikuttavat reitin muotoutumiseen. Tällä hetkellä pallojen lähetessä eurooppalaisen ilmailuteollisuuden ydintä Toulousessa johdossa on USA 2 -joukkue. Vaikuttaa siltä, että kisa jatkuu ainakin Pyreneiden niemimaalle. +

 

Coupe Aéronautique Gordon Bennett kotisivu