Ansioituneet palkittiin - Harmon-patsas ja Suomen Ilmailupatsas, Kotkanpoika sekä Luumun Malja jaettu

SIL15_1Suomen Ilmailuliitto (SIL) julkisti ansioituneille ilmailijoille annettavat, arvostetut kiertopalkinnot 25. maaliskuuta 2023 pidetyssä kevätkokouksessaan. Jaossa olivat mm. liiton merkittävät kiertopalkinnot: Harmon-patsas, Suomen Ilmailupatsas, Kotkanpoika-kiertopalkinto ja Luumun Malja.

Suomen ilmailun arvokkain tunnustus Harmon-patsas annetaan suomalaiselle lentäjälle tunnustuksena edellisen vuoden kuluessa tehdyistä korkealuokkaisista lentosuorituksista tai -suorituksesta.

Tällä kertaa Harmon-patsaan sai siimaohjattujen taistelulennokkien maailmanmestaruuden Wloclawekissä Puolassa elokuussa 2022 voittanut Jussi Forss. Hänellä on jo 20 vuoden kokemus siimaohjatuista taistelulennokeista. Puolassa järjestetyissä MM-kilpailuissa oli 37 osallistujaa 17 maasta. Suomi sijoittui hopealle maajoukkuepisteissä. Urheilutoimittajain Liitto  valitsi Jussi Forssin vuoden 2022 meriitien perusteella myös vuoden ilmailu-urheilijaksi.

Palolento_OHCAMKotkanpoika-kiertopalkinnolla palkitaan ilmailukerho, jonka toiminta on edellisen toimintavuoden aikana ollut erityisen tuloksellista. Kiertopalkinnon ilmailuliitolle lahjoitti Aero Oy.

Nyt palkinnon sai vuonna 1980 perustettu Jukolan Pilotit ry, joka toimii aktiivisena moottorilentokerhona Hyvinkään lentopaikalla.

Jukolan piloteilla on vuoden 2022 lopussa 447 jäsentä ja kalustona oli kuusi moottorilentokonetta. Vuosittain kerholaiset lentävät koneillaan 1200-1400 lentotuntia. Osa lennoista on etsintä- ja pelastuspalvelun tarpeisiin suoritettuja SAR-lentoja ja osa palovalvontalentoja.

Suomen Ilmailupatsas -kiertopalkinto annetaan vuosittain vuodeksi kerrallaan Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle henkilölle. Palkinnon on lahjoittanut ilmailuliitolle vuonna 1949 diplomi-insinööri Gunnar Ståhle.

Vuonna 2023 ilmailuliitto myönsi palkinnon Sami Purolle, joka on vuonna 1998 perustetun Flight Simulator Finlandin perustaja. Aktiivinen verkkopalvelu on sittemmin laajentunut simulaattoreiden lisäksi myös mm. ilmailuhistorian saralle. Palsta tunnetaan nykyisin nimellä FlightForum.

SIL_lippuLuumun Malja jaetaan kannustuksena vuodeksi kerrallaan suomalaiselle nuorelle naiselle, joka on erityisen ansioitunut ilmailun parissa. Maljan saajan tulee olla enintään 25-vuotias. Palkitsemistilaisuudessa annetaan Luumun maljan osalta aina seuraava ohjeistus: Jos elämässä tulee vaikeuksia, ota korkeutta, sieltä näkee paremmin.

Luumun maljan ilmailuliitolle on lahjoittanut Anneli ”Luumu” Penttilän perhe annettujen toiveiden mukaisesti. Penttilä oli suomalainen ilma-akrobaatti ja laskuvarjohyppääjä. Luumun malja jaetaan annettuja sääntöjä noudattaen vuosina 1995 – 2025, jonka jälkeen se lahjoitetaan Suomen Ilmailumuseolle.

Tällä kertaa palkinnon sai Oona Tornikoski, joka on ansioitunut tuulitunnelilentämisessä ja laskuvarjohypyissä. Lahjakkaan, motivoituneen ja ahkerasti harjoittelevan Tornikosken tuulitunnelilaji on freestyle. MH