Asejätti Lockheed Martin ostaa Black Hawkista tunnetun helikopterivalmistaja Sikorskyn

UH60net_ISAF_USARMYYhdysvaltalainen asejätti Lockheed Martin ostaa maailman johtavan sivilii- ja sotilashelikopterivalmistaja Sikorsky Aircraftin United Technologies Corporationilta (UTC). Kauppojen lopullinen hinta on verohyötyjen jälkeen noin 7,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

"Sikorsky on sopiva lisä Lockheed Martinin lentokoneiden ja puolustustarvikkeiden tuotevalikoimaan", sanoi Lockheed Martinin hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön toimitusjohtaja  Marillyn Hewson.

"Olen luottavainen siitä, että nämä kaupat auttavat meitä laajentamaan ydinliiketoimintaamme kasvavilla helikopterimarkkinoilla. Yhdessä meillä on vahva tuotevalikoima helikopteriratkaisuissa asiakkaillemme eri puolilla maaillmaa. Samalla yhdistyminen nopeuttaa innovaatioiden ja uuden teknologian kehittämistä".

Kaupat vuonna 1923 perustetusta helikopterivalmistaja Sikorskystä tehdään 9 miljardin dollarilla. Eri veroratkaisuiden jälkeen todellinen kauppahinta jää 7,2 miljardiin dollariin. Kauppojen odotetaan toteutuvan erinäisten viranomaishyväksyntöjen jälkeen loppuvuodesta 2015 tai vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen aikana.

VH92_2_net_sikorsky"Helikopteriliiketoiminnasta luopuminen mahdollistaa UTC:n entistä paremman keskittymisen korkean teknologian järjestelmien ja palveluiden tuottamiseksi ilmailuteollisuuden tarpeisiin sekä tuomaan lisäarvoa asiakkaille ja osakkeenomistajille", sanoi UTC:n toimitusjohtaja Gregory Hayes.

"Sikorskyn myynti Lockheed Martinille varmistaa yhtiön teknologisen johtoaseman säilymisen pyöriväsiipisten etulinjassa".

Sikorskya suunnitellaan liitettäväksi osaksi Lockheed Martinin Mission Systems and Traning -yksikköä (MST). Se ja Sikorsky tekevät jo parhaillaan yhteistyötä useissa hankkeissa. Niitä ovat mm. Yhdysvaltain presidentin tuleva VH-92-helikopteri ("Marine One", kuvassa yllä) sekä taistelupelastushelikopteri SH/MH-60 Seahawk.

s97_1_sikorskyYksi Sikorskyn viimeaikaisia saavutuksia on kahdella koaksiaaliroottorilla varustetun S-97 Raider -helikopterin ensilento toukokuussa 2015. Sen erikoisuus on lentonopeutta kasvattava takarungon työntöpotkuri.

Edellisten lisäksi Sikorsky tunnetaan erityisesti MH-60 Black Hawk -helikoptereistaan, joka teki ensilentonsa jo vuonna 1974. Black Hawkeja on sen 30-vuotisen palvelusuran aikana valmistettu jo yli 2300. Tämän työjuhdan suorituskykyyn luottaa edelleen 25 valtiota.

Siviilipuolella yhtiön menestyneimpiä tuotteita on ollut S-76-helikopteri, jolla operoidaan yli 40 maassa viidellä eri mantereella. Kopterityyppi on ollut käytössä myös Suomessa. Copterline operoi S-76:lla lentoja Helsingin ja Tallinnan välillä.

Helikopterivalmistajan ostaja Lockheed Martin on mukana myös Suomen Ilmavoimien Hornetit korvaavassa HX-hävittäjähankkeessa F-35 Lightning II -hävittäjällään.

Yhdysvaltain Marylandin osavaltion Bethesdasta kotoisin oleva Lockheed Martin on maailman johtavia turva- ja puolustusteollisuus- sekä lentokonevalmistajia. Se työllistää maailmanlaajuisesti noin 112 000 työntekijää. Vuonna 2014 se myi tuotteittaan noin 45,6 miljardin dollarin arvosta.

Conneticutin Stratfordissa päämajaansa pitävä Sikorsky toimii kaikkiaan 11 maassa työllistäen 15 000 ihmistä 25 toimipisteessään. Yhtiön perusti 1889 syntynyt venäläinen siirtolainen Igor Sikorsky vuonna 1925.

Hän ehti tehdä ilmailu-uraa myös entisessä kotimaassaan. Sikorskyn saavutuksiin kuuluu ensimmäinen kiinteäsiipinen nelimoottorikone vuonna 1913. Yhdysvalloissa hän keskittyi pyöriväsiipisiin.

Helikopterivalmistaja Sikorsky on ollut osa United Technologies Corporationia jo vuodesta 1975 lähtien. Sikorskyn helikopterilla on pelastettu vuodesta 1944 lähtien arviolta noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Lue myös: