Astronautti Buzz Aldrin vangitsi suomalaisyleisön kertomuksellaan ensimmäisestä kuulennosta

aldrin_helsinkiEnsimmäisen kuuhun laskeutuneen Apollo 11 -lennon astronautti Buzz Aldrin puhui tiistaina 20. marraskuuta Neste Oilin tilaisuudessa. Hän vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa. Kutsuvieraat saivat kuulla vahvalla rutiinilla vedetyn, mutta kiinnostavan ja innostuneen kuvauksen miehen elämän vaiheista. Painopiste oli luonnollisesti ihmisen ensimmäisessä vierailussa toisella taivaankappaleella.

Neste Oil on palkannut Aldrinin televisiomainoskampanjansa kasvoksi. Teemana on "Ainoa suunta on eteenpäin – polttoaineena rohkeus". Siitä ensimmäisellä kuulennolla oli tosiaan kyse. Neste Oil puolestaan on investoinut erilaisten biopohjaisten uusiutuvien polttoaineiden kehittämiseen toisin kuin muut alan yritykset.

Edwin "Buzz" Aldrin ei ollut koelentäjä, kuten useimmat alkuaikojen avaruuslentäjät niin idässä kuin lännessä. Tosin hän toimi hävittäjäohjaajana Korean sodassa ja saavutti kaksi ilmavoittoa MiG-15-hävittäjistä F-86 Sabrella. Kylmän sodan aikana Aldrin päivysti Länsi-Saksassa F-100 Super Sabrella.

apollo11_liftoff_nasaKoelentäjän papereiden sijasta Aldrinilla on astronautiikan tohtorin tutkinto arvostetusta Massachusetts Institute of Technology -korkeakoulusta (MIT). Hän kehitti tekniikkaa, jolla kaksi avaruusalusta voivat kohdata toisensa ja telakoitua. Menetelmä oli keskeinen Apollo-lentojen onnistumiselle.

Kuvassa vasemmalla Apollo-kapseli on pieni kartiomainen osa 110 metriä korkean Saturn V -kantoraketin kärjessä (ylin piikki on pelastusraketti, joka olisi kantoraketin pettäessä nostanut kapselin turvaan ja laskuvarjojen varaan).

Kapselissa on kiinni tumma huoltomoduli ja sen alapuolella peitelevyjen suojassa kuuhun laskeutumiseen käytettävä LEM-alus (Lunar Excursion Module). Matkalla kuuhun se piti irrottaa ja lentää kiinni komentomodulin kärjessä sijaitsevaan ilmalukkoon.

Juuri tätä avaruusalusten lähestymistekniikkaa Aldrin oli tohtorintutkintoonsa liittyen kehittänyt; osin jopa Korean sodan hävittäjätaisteluiden kokemustensa perusteella. Apollo-lennon kriittisin telakoituminen tapahtui kuun kiertoradalla, kun sieltä nousseen LEM-aluksen piti telakoitua takaisin komentomoduuliin paluulentoa varten.

Finlandia-talolla esitelmöinyt jo 82-vuotias astronautti johdatti kuulijansa läpi vuoden 1969 ensimmäisen kuulennon jännittävien vaiheiden. Esitystä elävöittivät valkokankaalle heijastetut historialliset valokuvat.

aldrin_moon_nasaKaikki kriittiset vaiheet onnistuivat, erityisesti LEM-aluksen laskeutuminen, jonka päättyessä polttoainetta oli jäljellä vain 15 sekunniksi. Lopulta Neil Armstrong ensimmäisenä ihmisenä astui vieraan taivaankappaleen kamaralle.

Aldrin nauratti yleisöä kertomalla, että Armstrong sai kunnian mennä ensimmäisenä ulos aluksesta, "koska oli lähempänä ovea".

Astronautti kertoi myös lennon jälkeisestä kuuluisuudesta ja sen tuomista ongelmista. Nykyisin Aldrin on innokas Marsin pysyvän asuttamisen kannattaja. Hän aikoo käyttää loppuelämänsä tämän päämäärän edistämiseen. T.T.

 

Lue myös: