AW109E-helikopteri törmäsi nosturiin keskellä Lontoota

A109lontoo_londonfirebrigadeAgustaWestland AW109E Power -helikopteri on keskiviikkona aamukahdeksalta törmännyt rakenteilla olevan pilvenpiirtäjän nosturiin Lontoossa. Kone syöksyi pyörien läheiselle Wantsworth Roadille keskelle työmatkaliikennettä. Auton päälle pudonnut hylky syttyi palamaan.

Onnettomuudessa kuoli kaksi henkilöä (toinen heistä oli yksin ollut lentäjä) ja yhdeksän loukkaantui. Sää törmäyksen sattuessa oli huono, repaleinen pilvikatto oli sadassa metrissä.

AW109Power_agustawestlandOnnettomuuskonetta (G-CRST, ei kuvassa) operoi RotorMotion ja se oli liisattu Castle Airilta. RotorMotion on erikoistunut mm. VIP-kuljetuksiin ja kuvauslentoihin. Lentäjä oli erittäin kokenut, hän mm. siirtolensi uusia koptereita Agustalta asiakkaille.

Kopteri oli lähtenyt siirtolennolle RotorMotionin kotikentältä Redhillistä ja oli matkalla Elstreen elokuvastudioille. Kopterilentoväylä H6 Lontoossa seuraa melunvaimennus- ja turvallisuusyistä Thames-jokea, jonka rannalle St. George Wharf Toweria rakennetaan. Valmistuttuaan se on 181 metriä korkea. Väylän minimikorkeus on 1500 jalkaa.

A109:n lentäjä oli sään huononnuttua pyytänyt lennonjohdolta lupaa mennä varakentälle parin kilometrin päässä onnettomuuspaikasta Thamesin rannalla sijaitsevalle Battersean heliportille. Hän ei kuitenkaan ehtinyt sinne asti.

Silminnäkijöiden mukaan vaikutti siltä, että kopteri lentää rakennuksen ohi poikkeuksellisesti rannan puolelta. Se kuitenkin osui talon yläpuolelle nousevan nosturin ristikkopuomiin. Onnettomuuden jälkeen otettujen kuvien perusteella rakennuksen yläosa oli vielä tuntia myöhemmin lähes pilven sisällä. Päivällä sää selkeni.

A109lontoo2_londonfirebrigadeKopteri putosi kadulle parinkymmenen metrin päähän Vauxhallin aseman ratapihasta. London Fire Brigade lähetti onnettomuuspaikalle 88 palomiestä ja 10 pelastusyksikköä. Tulipalo saatiin tukahdettua 20 minuutissa. Yksi henkilö pelastettiin palavasta autosta.

Pelastuslaitos lähetti 57 pelastajaa pilvenpiirtäjään selvittämään rakennusyhtiön kanssa nosturille aiheutuneita vaurioita. Samalla turvataan rakennuksen ympäristöä mahdollisten putoavien rakenteiden varalta.

Tapahtuma ruuhkautti pahoin Lontoon keskustaa. Aivan onnettomuuspaikan lähellä Thamesin rannalla on James Bond -elokuvista tuttu tiedustelupalvelu MI6:n päämaja. The Telegraphin mukaan rakennukseen julistettiin hälytystila, kunnes selvisi että kyseessä ei ole terrori-isku vaan lento-onnettomuus.