BA:n A319 palasi Heathrown kentälle molempien moottoreiden ongelmien takia (video)

ba_a319_britishairways(päivittynyt) British Airwaysin Airbus A319 (G-EUOE) lähti Heathrown kentän kiitotieltä 27L lennolle BA762 kohti Osloa perjantaina kello 8.43 paikallista aikaa. Nousussa vasemmasta moottorista kuului pamaus ja sen suojakuoret hajosivat. Koneen palatessa takaisin kentälle, myös oikeasta voimanlähteestä kuului pamaus. Lasku kuitenkin onnistui ja 75 matkustajaa evakuoitiin hätäpoistumisteiden kautta.

Ilmassa olevasta koneesta kuvatuista videoista näkyy, miten sen oikea moottori vetää perässään mustaa savujuovaa. Silminnäkijöiden kertomusten mukaan myös liekkejä oli havaittavissa. Kone laskeutui kiitotielle 27R noin 26 minuutin lennon jälkeen.

Maassa pelastusyksiköt sammuttivat tulipalon oikeassa mottorissa. Kummastakin voimanlähteestä puuttuivat etuosan suojakuoret. Matkustajat ja miehistö evakuoitiin hätäpoistumisteiden ja niiden liukujen kautta.

Onnettomuus sotki pahasti Heathrown liikennettä, sillä A319 jäi kiitotielle pelastustöiden ajaksi. Molemmat kiitotiet suljettiin. Lähes kaksisataa lentoa myöhästyi ennen kuin liikenne saatiin uudelleen normaaliksi.

Molempien moottorien suojapeltien irtoaminen on nostanut esiin teorian, että niiden lukitussalvat eivät olisi olleet kiinni. Koneen IAE V2500 -moottoreissa on aiemmin tapahtunut useita kertoja niin, että suojat ovat auenneet lennolla.

Flightin mukaan jo Gatwickissä 2000 sattuneen tapauksen tutkinnassa löydettiin seitsemän vastaava aukeamista. Airbus on julkaissut aiheesta bulletiinin 2007. Siinä listattiin 18 suojapellin irtoamista, joista 13 oli sattunut V2500-moottoreilla varustetuille koneille.

Tapaus on jo myös herättänyt keskustelua siitä, miksi vaurioitunut kone lensi Lontoon keskustan yli hakeutuessaan laskuun kiitotielle 27R.

 

G-EUOE laskussa Heathrown kentälle: Airliners.net

Video koneen laskusta ja evakuoinnista: The Guardian

Video koneesta ilmassa moottori savuten: The Guardian