Boeingin CHAMP-risteilyohjus käräyttää kohteen tietokoneet ilman rakenteellisia vaurioita

champnet_boeingBoeing on viime viikolla onnistuneesti testannut suunnattuun elektromagneettiseen pulssiin (EMP) perustuvaa CHAMP-ohjusta. Se saattoi ilman räjähdevaikutusta kohteissa olleet tietokoneet ja muut sähköiset järjestelmät toimintakyvyttömäksi. Risteilyohjus voi iskeä useissa eri paikoissa sijaitseviin rajattuihin maaleihin.

CHAMP eli Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project on Boeing Phantom Worksin ja U.S. Air Force Research Laboratoryn (AFRL) yhteisprojekti. B-52-pommikoneesta laukaistua ohjusta testattiin Utahin autiomaassa Hill Air Force Basessa.

Viime viikolla järjestetyssä testissä kohteena oli mm. kaksikerroksinen rakennus, jossa oli tietokoneita ja erilaisia sähköisiä järjestelmiä. Kaikki laitteet pimenivät CHAMP-ohjuksen ylilennolla tekemän EMP-iskun jälkeen. Jopa koetta seuraavat videojärjestelmät menetettiin.

Ohjus kohdisti elektromagneettisen pulssin kaikkiaan eri seitsemään kohteeseen tunnin kestäneellä lennollaan. Tarkempaa tietoa siitä, miten tämä vaikutus on toteutettu, ei luonnollisesti ole tiedotettu.

Yhdysvaltain kiinnostus tällaiseen asejärjestelmään on ymmärrettävää. Nyky-yhteiskunta perustuu tietojärjestelmiin ja sähkön käyttöön. Vielä testivaiheessa olevan CHAMP:n kaltainen ase pystyisi lamauttamaan suojaamattomat siviililaitteet ja ehkä jopa osan sähkömagneettiselta pulssilta suojattuja sotilasjärjestelmiä. Se tekisi tämän ilman rakenteellisia vaurioita ja etenkin ilman kuolonuhreja.

 

Boeingin video CHAMP-ohjuksen ensikokeilusta: YouTube