Britannian suurlakko sotkee lentoliikennettä keskiviikkona

BA_HeathrowBritannian suurlakko sotkee alkaessaan lentoliikennettä keskiviikkona marraskuun 30. päivä. Lakkoon ovat menossa muunmuassa rajavalvontaviranomainen UKBA. Britannian lentokenttiä hallinnoivan BAA:n mukaan alkavasta lakosta on tulossa huomattavasti laajempi kuin alkuvuoden lakot.

BAA varoittaa suurlakon koskevan aiempaa suurempaa osaa henkilökunnasta ja odotettavavissa on huomattavia häiriöitä ja myöhästymisiä. Lontoon Heathrown lentokentän osalta saapuvia matkustajia varoitetaan jopa 12 tunnin myöhästymisistä. BAA:n mukaan maahantulomuodollisuuksien viiveet ovat niin suuret ettei terminaali vedä matkustajavirtoja sisäänsä vaan matkustajat saattavat joutua viettämään odotusajan saapuvien koneiden matkustamoissa. Tämä puolestaan johtaa lentokoneiden paikkojen pulaan, lähtevien lentojen myöhästymiseen sekä tulevien lentojen laskeutumiseen varakentille Britannian ulkopuolelle.

BAA käy neuvotteluja rajavalvontaviranomaisen UKBA:n kanssa pahimman skenaarion välttämiseksi. UKBA ilmottaa kapasiteettinsa olevan lakon aikana alle 50 prosenttia normaalista. Britannian armeijaa on pyydetty valmiustilaan auttamaan mahdollisten jonojen purkamisessa.

BAA kertoo keskiviikolle suunniteltavan normaalia liikenneohjelmaa mutta se on pyytänyt lentoyhtiöitä vähentämään matkustajakapasiteettia puoleen normaalista tasosta. Tällä tavoin vältettäisiin BAA:n mukaan riskiä joutua varakentille Britannian ulkopuolella.