BRTE on nyt Ramstein Alloy - Hornetit mukaan koulutustapahtumaan Baltiassa

Hornet_spartan_ilmavoimatIlmavoimat osallistuu 19.–20. huhtikuuta Ramstein Alloy 1 -koulutustapahtumaan. Tapahtuma on jatkoa aiemmin järjestetyille Baltic Region Training Event (BRTE) -koulutustapahtumille ja sen tavoitteena on Itämeren alueella toimivien ilmavoimien yhteistoiminnan kehittäminen.

Ramstein Alloy -tapahtumissa Naton jäsen- ja rauhankumppanuusmaiden ilmavoimat harjoittelevat yhteistoimintaa Itämeren alueella käyden läpi erilaisia ilmavalvonta- ja päivystystoimintaan liittyviä skenaarioita tavoitteenaan alueen ilmavoimien yhteistoiminnan kehittäminen.

Lentotoiminnan lisäksi harjoitellaan myös johtokeskusten ja lennonjohtoelinten yhteistyötä. Ilmavoimat on osallistunut vuodesta 2008 alkaen järjestettyihin, aiemmin BRTE-nimellä tunnettuihin koulutustapahtumiin useita kertoja.

BRTEXIV_NATOIlmavoimat osallistuu vuoden 2016 ensimmäiseen Ramstein Alloy -tapahtumaan kahdella Hornet-monitoimihävittäjällä. Hornetit ovat mukana lentokierroksissa, joiden aikana harjoitellaan ilma-aluksen tunnistamista ja käännyttämistä sekä ilmataistelua.

Tunnistus- ja käännytysharjoituksissa lentotoiminta tapahtuu Viron ja Suomen ilmatilassa sekä kansainvälisen merialueen yläpuolella. Ilmataistelua harjoitellaan Viron ja Latvian ilmatilassa.

Koulutustapahtuman aikana Hornetit käyttävät kotitukikohtanaan Rissalaa tukeutuen lentokierrosten aikaista polttoaine- ja muuta huoltoa varten Viron Ämarin lentotukikohtaan.

Suomen lisäksi tapahtumaan osallistuu lentokalustoa Ruotsin, Viron, Belgian, Espanjan, Liettuan, Puolan, Saksan ja Yhdysvaltain ilmavoimista. Lisäksi mukana on Naton Boeing E-3A AWACS -ilmavalvonta- ja taistelunjohtokoneita.

Ramstein Alloy -koulutustapahtuma järjestetään aiemman BRTE-harjoitussarjan tapaan Baltiassa kolme kertaa vuodessa. Vuoden 2016 toinen tapahtuma ajoittuu kesäkuuhun ja kolmas syyskuuhun.

BRTE-tapahtumia on järjestetty Naton toimesta säännöllisesti vuodesta 2008 alkaen. Tapahtumaa isännöi vuorollaan joko Viro, Latvia tai Liettua. Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon vuonna 2012 ja on osallistunut siitä lähtien vuosittain 2–3 koulutustapahtumaan. T.T.