Carpatairin ATR-72 suistui kiitotieltä Roomassa

carpatairCarpatairin ATR 72-500 (YR-ATS) potkuriturbiinikone on suistunut sivutuulilaskussa ulos kiitotieltä Roomassa. Turmassa loukkaantui useita henkilöitä. Sää kentällä oli tuulinen ja puuskat ylittivät 40 solmun nopeuden. Lento operoitiin Alitalian värityksessä olevalla koneella, joka maalattiin sunnuntain vastaisen yön aikana valkoiseksi (kuvalinkki).

AlitaliaAT72500Romanialaisen Carpatairin Alitalialle operoima kotimaanlento AZ1670 Pisasta oli lauantai-iltana 2. helmikuuta laskeutumassa Rooman Fiumicinon Leonardo da Vincin lentokentälle. Italialaisyhtiön mukaan kone ajautui kovan tuulen aiheuttamien vaikeuksien jälkeen ulos kiitotieltä.

Italialaismedian haastattelemien koneessa olleiden matkustajien mukaan ATR 72 teki laskussa pompun ja toisessa kosketuksessa oikea päälaskuteline meni alta. Se kaartoi oikealle ulos kiitotieltä ja päätyi noin 80 metriä sen ulkopuolelle. Myös koneen nokkateline ja oikea moottori ja runko kärsivät vaurioita koneen ajauduttua pehmeälle nurmikolle kiitotien sivuun.

Vuonna 1997 valmistuneessa Avion de Transport Regional ATR 72-500 -koneessa oli 46 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä. Kuusi henkilöä loukkaantui. Heistä kaksi sai vakavampia vammoja. Toinen oli miehistön jäsen, ilmeisesti lentoemäntä.

Kone laskeutui Fiumicinon kiitotielle 16L noin kello 19.15 paikallista aikaa. Roomassa tuuli illalla oli rajuimmillaan 250 astetta 28 solmua, puuskissa 41 solmua. Tuulensuuntainen Fiumicinon kiitotie 25 oli poissa käytöstä onnettomuuden aikaan.

Italialaismedian mukaan Alitalia on onnettomuuden jälkeen toistaiseksi keskeyttänyt kahden Carpatairilta wet-leasatun ATR 72 -koneen käyttämisen lennoillaan. Koneet on maalattu Alitalian väreihin.

Romanialainen Carpatair joutui aiemmin pitämään taukoa yhdellä reitillä Alitalian lentojen operoinnissa sattuneiden kahden ilmastointijärjestelmään liittyneen vaaratilanteen vuoksi.

Italian onnettomuustutkimusviranomainen dell'Agenzia nazionale per la sicurezza del volo on käynnistänyt tapauksen tutkinnan.

Alitalian väreissä ollut ATR maalattiin La Stampa -lehden nettisivun kuvien mukaan kokovalkoiseksi jossain vaiheessa yötä tai sunnuntaiaamua. Netissä oli jo ehditty julkaista runsaasti kuvia koneesta välittömästi onnettomuuden jälkeen. Ensimmäiset niistä nähtiin Twitterissä.

 

Kuvat Carpatairin ATR 72 YR-ATS -koneesta ennen ja jälkeen maalauksen: La Stampa ja suora linkki kuvaan