F-16-hävittäjien Schipholiin saattamaa Vueling-lentoyhtiön Mike Limaa ei oltu kaapattu

vuelingnet(Uutinen päivitetty) Espanjalainen Vueling-lentoyhtiö vakuuttaa, että sen konetta ei kaapattu. Hollannin kuninkaalliset ilmavoimat lähetti keskiviikkona kaksi F-16-hävittäjää tunnistamaan Malagasta Amsterdamiin matkalla ollutta Vuelingin Airbus A320-214 -konetta (EC-LML). Volkelin tukikohdasta nousseilla hävittäjillä oli lupa ylittää äänennopeus.

Ilmeisesti hälytysstartti aiheutui kommunikaatiokatkoksesta matkustajakoneen ja lennonjohdon välillä. Viranomaisille syntyi jostain syystä virheellinen käsitys, jonka mukaan Airbusissa olisi päällä panttivankitilanne.

F16_KoninklijkeLuchtmachtVolkelissa QRA-valmiudessa (Quick Reaction Alert) olleet kaksi Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjää nousivat tunnistustehtävälle. Päivystyskoneilla oli luonnollisesti myös kyky torjua Airbus, jos sen aikeet olisivat osoittautuneet vihamielisiksi.

Hollannin ilmavoimien tiedotteessaan julkaiseman arkistokuvan perusteella QRA-koneet on tyypillisesti aseistettu 20 mm:n tykin ohella AIM-120 AMRAAM  ja AIM-9 Sidewinder -ilmataisteluohjuksilla.

EC-LML-konetta tunnistamaan lähetetyt F-16-hävittäjät lensivät ääntä nopeammin Flevopolderin seudulla ja aiheuttivat siten laajalla alueella maahan asti kuuluvan voimakkaan yliäänipamauksen.

Lopulta hävittäjät saivat näköyhteyden matkustajakoneeseen. Toinen lensi sen siivelle ja toinen jäi kauemmaksi varmistamaan tilannetta. Kohtaamisesta on video YouTubessa (linkki alempana).

Flightradar24:n mukaan Vuelingin lento VY8366 teki ensin viisi 360 asteen kaartoa Rotterdamin lähistöllä, kun tilannetta selvitettiin. Lopulta hävittäjät saattoivat 183 matkustajaa kuljettaneen Airbusin turvallisesti Schipholin lentoaseman kiitotielle 18R.

Laskeutunut A320 pysäytettiin rullaustielle kenttäalueen syrjäiseen osaan. Turvallisuusjoukot piirittivät sen, mutta jo puhelimitse koneesta tavoitetut matkustajat kertoivat kaiken olevan kunnossa.

Poliisi vahvisti väärinkäsityksen olleen syynä hälytykseen. Myös Vuelingin tiedottajan mukaan tapahtumaketju käynnistyi, koska "kone lähestyi lentokenttää epätavallisesti". Matkustajat joutuivat kuitenkin laskeutumisen jälkeen viettämään vielä lähes neljä tuntia koneessa.

Schipholissa oli muutenkin vauhdikas päivä, sillä siellä koettiin myös oikea pommiuhka. Rakennustöiden yhteydessä maan alta tuli esiin toisen maailmansodan aikainen räjähtämätön saksalainen 500 kilon lentopommi.

Osa Terminaali C:stä eristettiin ja se haittasi hieman liikennettä räjähdeasiantuntijoiden selvittäessä parasta tapaa päästä eroon vanhasta pommista.

Ilmeisesti Malaga-Amsterdam -reittiä lentävä Vuelingin kone on joutunut tunnistuksen kohteeksi myös viime vuoden toukokuun 27. päivä. YouTubessa julkaistun videon mukaan silloin asialla olisi ollut Ranskan ilmavoimat.

Mica-ohjuksilla aseistettu Dassault Mirage 2000C -hävittäjä (103-KD) kaartaa videolla tyylikkäästi matkustajakoneen siivelle. Sen ohjaaja myös ottaa kuvia tunnistettavasta maalistaan. +

 

 Video F-16-koneista saattamassa Vuelingin Airbusia YouTubessa

Video Vuelingin lennon VY8366 tunnistuksesta toukokuussa 2011 YouTubessa