FedEx Express vastaanotti ensimmäisen uutta suunnittelua edustavan Cessna SkyCourierin

SkyCourier_FirstDeliveryTextron Aviation toimitti 9. toukokuuta ensimmäisen Cessna SkyeCourier -monitoimikoneen avausasiakkaalleeen FedEx Expressille. Kyseessä on ensimmäinen kaikkiaan 50 uudenlaisen potkuriturbiinikoneen toimituksesta logistiikkayhtiön käyttöön. Tämä puhtaalta pöydältä suunniteltu matkustaja- ja rahtikone sai FAA:n tyyppihyväksynnän maaliskuuta 2022 vain noin kaksi vuotta ensilennon jälkeen.

"FedEx vastaanotti ensimmäisen Cessna-koneensa jo 1980-luvun puolivälissä. Siitä lähtien yhtiöt ovat tehdeet yhteistyötä jo vuosikymmenten ajan", sanoi Textronin toimitusjohtaja Ron Draper.

SkyCourier_N408FE_1Avausasiakas FedEx Express tilasi marraskuussa 2017 kaikkiaan 50 uutta Cessna SkyCourieria. Tuolloin solmittu sopimus sisältää optiot myös 50 lisäkoneesta. FedEx oli mukana uuden rahtikoneen suunnittelutyössä. Nyt hankittavien SkyCourier-koneiden listahinta on noin 5,5 miljoonaa dollaria.

"4,5 vuoden yhteistyön jälkeen Textron Aviationin kanssa FedEx Express on innossaan saadessaan Cessna 408 SkyCourierin käyttöön osana laivaston modernisointiohjelmaa", sanoi FedEx Expressin toimitusjohtaja Scot Struminger.

SkyCourier_cargoSkyeCourier tarjoaa lähes kaksinkertaista volyymikapasiteettia verrattuna nykyisin Fedexin käyttämiin yksimoottorisiin Cessna Caravan 208 -koneisiin. Fedex oli aikanaan myös näiden Cessna Caravanien avausasiakas.

Textron Aviation odottaa useiden muiden logistiikkayhtiöiden innostuvan uudesta lentokoneesta. Rahtikuljetusten lisäksi SkyCourieria voi käyttää myös 19-paikkaisena matkustajakoneena kustannustehokkaasti ohuilla reiteillä tai rahti- ja matkustajakoneen yhdistelmänä.

SkyCourier mahdollistaa matkustajaversiona 2300 kg:n hyötykuorman kuljettamisen ja rahtikoneversiona noin 2700 kg:n hyötykuorman kuljettamisen kolmessa LD3-rahtikontissa. SkyCourierissa on oma ovi ohjaamoon, jonka lisäksi takarungossa on suuri rahtiovi.

Cessna SkyCourierin kiinteä laskutelinejärjestelmä mahdollistaa operaatiot myös huonopintaisilta kiitoteiltä. Toimintamatka mahdollistaisi lennot laajasti esimerkiksi Suomessa ja lähialueilla.

SkyCourier_paxUseat valmistajat kehittävät sähkölentokonetta, joka mahdollistaisi uudenlaiset kannattavat lentoreitit. Textronin Cessna SkyCourier on kuitenkin valmis ratkaisu, joka on käytettävissä nykyisin määräyksin ja nykyisellä infralla. MH

Lue myös: