Finavia helpottaa yleisilmailijoiden valvottua kulkua lentoasemillaan

Diamond_lennolla_1Finavia helpottaa yleisilmailijoiden kulkemista lentoasemillaan matkapuhelinliittymään perustuvalla kulunohjausjärjestelmällä. Kulkuoikeuksia myönnetään edelleen vain perustelluista syistä ja kulkemista valvotaan.

Matkapuhelimeen perustuvan kulkuoikeuden omaava yleisilmailija avaa jatkossa ovet tai portit soittamalla kyseisen kulkuväylän omaan numeroon, joka avaa kulkuoikeuden käyttäjälle. Puhelun soittaminen ja rekisteröityminen on maksutonta.

Finavia mahdollistaa palvelullaan kulkemisen Enontekiön, Ivalon, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kittilän, Kokkola-Pietarsaaren, Kuopion, Kuusamon, Maarianhaminan, Oulun, Porin, Rovaniemen, Tampere-Pirkkalan, Turun ja Vaasan lentoasemilla

Yleisilmailijan tulee rekisteröityä palvelueen ensisijaisesti lentokerhojen kautta mutta kulkuoikeus voidaan myötää myös kerhoihin kuulumattomille yleisilmailijoille. Lisäksi vastaavaa palvelua voivat käyttää tarvittaessa myös eri viranomaiset.

Kulkuoikeus haetaan Finavialta käyttämällä sähköistä palvelulomaketta ja kulkuoikeus myönnetään viideksi vuodeksi kerrallaan. Väärinkäytösten ilmetessä Finavia Oyj:llä on oikeus peruuttaa kulkuoikeus.

Voimassa oleva EU asetus 173/2012 edellyttää, että kulkuoikeus lentokenttäalueelle voidaan myöntää henkilölle ainoastaan perustellusta syystä, kulkua lentokenttäalueelle tulee valvoa sekä lentoaseman pitäjän tulee pitää kirjaa, kenelle kulkuoikeus lentokenttäalueelle on myönnetty.