Finnair ja Norra vuokraavat ylijäämäkapasiteettia Widerøen käyttöön - kaksi ATR-konetta Norjaan

Norra_ATR_1Finnair ja Norra (Nordic Regional Airlines) vuokraavat kaksi ATR 72-500 -potkuriturbiinikonetta miehistöineen norjalaisen Widerøen käyttöön. Kysyntä Norjassa on kasvussa ja Widerøe tarvitsee lisäkapasiteettia. Tämä ns. wetlease-hanke vähentää lomautustarvetta Norralla ja työllistää suomalaista lentävää henkilökuntaa.

Pohjois-Euroopan suurin alueellinen lentoyhtiö Widerøe on solminut Finnairin ja Norran kanssa wetlease-sopimuksen kahden ATR 72-500 -koneen ja niiden miehistöiden vuokraamisesta. Koneilla operoidaan kahta Widerøen kotimaan reittiä Norjassa. Sopimus Norran kanssa kestää kuusi kuukautta, jonka lisäksi se sisältää optioita sopimuksen jatkamiseksi.

Finnairin osaomistusyhtiö Norra lentää normaaliaikoina Finnairin syöttöliikennettä. Nyt koko konekapasiteetti ei ole Finnairin käytössä niin sitä on Norran mukaan voitu vuokrata toisen lentoyhtiön käyttöön. Sopimus tarjoaa lisää töitä suomalaisille lentäjille ja matkustamohenkilökunnalle sekä vähentää sitä kautta todennäköisesti myös lomautustarvetta Norralla.

Wideroe_E190E2_1Vuokrattavalla kapasiteetilla lennettäisiin Bergenin ja Ålesundin sekä Bergenin ja Molden välisiä lentoja syyskuusta 2021 alkaen.

Widerøe on viime vuosina panostanut erityisesti yhteyksiin Bergenissä, josta on tullut tärkeä lentoliikenteen solmukohta. Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki.

Lentoliikenteen toipuessa koronaviruspandemian vaikutuksista tarvitsee Widerøe kapasiteettia nopeammin kuin se itse kykenee sitä lisäämään.

Widerøe lensi kyseisiä reittejä aiemmin 50-paikkaisilla Dash 8-300 -koneilla, jotka se on myynyt pois viimeisen kahden vuoden aikana. Laivaston vähentämisen lisäksi Widerøe ei ole myöskään palkannut uusia lentäjiä eikä matkustamohenkilökuntaa.

IMG-20210516-WA0014Norran kanssa solmittu sopimus alkaa syyskuussa ja sen avulla Widerøe aikoo nostaa kapasiteettia useilla reiteillä Norjassa. Vuokrattavat ATR 72-500 -koneet ovat 72-paikkaisia.

Widerøe kertoo lentoliikenteen kysynnän toipuneen Norjassa hyvin, sillä kesäkuussa 2021 matkustajaluvut olivat vain 20 prosenttia alemmat kuin ennen pandemiaa eli kesäkuussa 2019. Widerøelta kuitenkin painotetaan, että tilanne on edelleen haasteellinen, sillä tuottomarginaalit ovat pienet ja vain 0-5 prosentin välillä.

"Olemme vielä kaukana normaaleista matkustajamääristä, mutta olemme kuitenkin positiivisella mielellä. Toivomme panostuksemme tuovan tulosta ja jatkamme kasvua läpi syksyn", kertoo Catharina Solli Widerøen viestinnästä.

"Emme odota markkinoiden vielä palaavan vuoden 2019 lukuihin, mutta aiomme kasvattaa markkinaosuutta ja jatkaa edelleen keskittymistä Bergeniin", päättää Solli.

Norra_ATR_2Widerøe on tuttu operaattori myös Suomessa ja Helsinki-Vantaalla, sillä se on lentänyt Embraer E190-E2 -koneillaan syöttöliikennettä Finnairille lennoilla Bergenistä ja Tromssasta. Yhtiöillä on myös laajaa codeshare-yhteistyötä.

Norra puolestaan on Finnairin osaomistusyhtiö, josta Finnair omistaa 40 prosenttia ja tanskalainen DAT 60 prosenttia. Norra operoi syöttöliikennettä Finnairille 12 Embraer 190- ja 12 ATR 72-500 -koneen laivastolla. Norran koneet omistaa Finnair. MH

Lue myös: