Kuhmon Ilmailukerhon perinteinen Fly-In -tapahtuma houkutteli Kuhmon lentopaikalle 48 ilma-alusta. Tapahtumassa oli mukana edustustoa Kuhmon kaupungilta, eduskunnasta sekä Rajavartiolaitokselta. Tapahtuman yhteydessä jaettiin myös Ilmailuliiton experimental-rakentajapalkinto. Kuhmossa nähtiin myös Suomen-kiertueella olevat Aerospool-hinauslentokoneet
Kuhmo Fly-in järjestettiin suotuisissa sääolosuhteissa 12.-14. heinäkuuta 2024. Perinteikkään tapahtuman avausta alusti Kuhmon Vartiuksen päällikkö, kapteeni Jouko Kinnusen katsaus rajatilanteeseen. Tapahtumaa kunnioitti myös vartiolentolaivueen AW119 Koala -helikopteri (OH-HVL).
Lipunnoston jälkeen viralliset avauspuheet pitivät Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen, kansanedustaja Mikko Polvinen ja Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja Timo Hyvönen.
Kuhmo Fly-in on jo perinteikäs tapahtuma, jonne ovat tervetulleita kaikki lentäjät ja lentolaitteet. Erityisesti tapahtumaan houkutellaan itserakennettuja ilma-aluksia.
Fly-in on Kuhmon kaupungissa sijaitsevan 60-luvulla rakennetun lentopaikan merkittävin tapahtuma. Lentopaikan 850 metriä pitkä ja 15 metriä leveä kiitotie 12/30 on sora- ja kivituhkapäällysteinen. Lentopaikalla toimii vakituisesti Kuhmon Ilmailukerho, jonka jäsenillä on kerhon koneen lisäksi viisitoista yksityistä lentokonetta. Lentopaikan omistaa Kuhmon kaupunki.
Vuonna 2022 lentopaikalle toteutettiin 10kWp:n tehoinen aurinkovoimala, jonka 28 paneelia ovat talvella pystyasennossa ja kesällä 45 asteen kulmassa maanpintaan nähden. Kyseessä on Suomen toiseksi suurin lentokentällä oleva aurinkovoimala. Suurin on Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Tapahtumaan osallistui tällä kertaa 48 ilma-alusta, joista yksi oli saapunut Puolasta ja kolme Sveitsistä saakka.
Erikoisin sveitsiläisvieraista oli nelipaikkainen komposiittirakennussarjasta rakennettu Wheeler Express S-90 (HB-YJR).
Kuhmoon oli saapunut myös slovakialainen Aerospoolin purjelentokoneiden hinauskäyttöön erikoistuneita lentokoneita, joita valmistaja esittelee Suomen-kiertueellaan.

Esiteltävistä koneista Aerospool WT10 Advantic (OM-ADD) oli varustettu sisäänvedettävillä laskutelineillä ja
Aerospool WT9 Dynamic (D-MWDY) oli puolestaan 160 hv:n
Rotax 916 -moottorilla varustettu ultrakevyt.
Molemmat koneet saapuivat Kuhmoon Räyskälästä, jossa niitä esiteltiin 13. heinäkuuta. Ensimmäinen Suomessa tehty esittely tehtiin Nummelassa 12. heinäkuuta. Suomeen koneet saapuivat Gdanskista.
Upeaan yleisilmailukoneiden rivistöön sai tutustua vapaasti lentopaikalla ja muuta ilmailullista ohjelmaa tarjosivat lyhyet esitykset.
Niiden aiheina oli mm. sähköinen ilmailu, Vinka-koneiden siirtyminen siviiliin, ajankohtaiset määräyshankkeet ja niiden vaikutukset yleisilmailuun, experimental-koneiden rakentaminen sekä Suomen Ilmailuliiton Turvallisuustoimikunnan kehittämä Ilmailun poikkeama- ja havaintoilmoitusjärjestelmä SILPI-järjestelmä.
Fly-in -tapahtuman yhteydessä jaetaan Suomen Ilmailuliiton palkinto vuoden experimental-rakentajalle. Tällä kertaa palkinnon vei Niko Lamberg, jonka Van's Aircraft RV-7A (OH-XNL) oli esillä Kumossa. Innovaationa oli lentokoneen maalaamisen sijaan päällystää rakenne vinyylillä.
Lambergin RV-7A -kone on tiettävästi ensimmäinen Suomessa lentävä vinyylipäällysteinen yleisilmailukone. Koneyksilön ohjaamoavioniikkana toimii Garmin G3X. Lamberg kertoi käyttäneensä lentokoneensa rakentamiseen noin 8000 työtuntia.
Richard E. "Dick" VanGrunsvenin vuonna 1973 perustama Van's Aircraft Inc on erikoistunut metallirakenteisten lentokoneiden rakennussarjojen tuotantoon. Van's Aircraftin RV-konetyyppejä oli vuonna 2023 valmistunut 11 276 kappaletta.
Kunniamaininnan Ilmailuliitto antoi Mikko Nikuselle, joka oli kunnostanut WT-9 Dynamic -ultrakevyen (OH-U474).
Fly-in -tapahtuma järjestettiin jo 16. kertaa. Järjestävä taho eli Kuhmon Ilmailukerho on perustettu vuonna 1959 joten se viettää kuluvan vuoden aikana jo 65-vuotisjuhliaan. Osittain samaan aikaan Kuhmo Fly-innin kanssa järjestettiin myös Kuhmon kamarimusiikkifestivaalit. HK, MH




