Flybe yllätti tulevat lentäjät 24 000 euron lisäkustannuksella

flybe_ATR(päivittynyt 24.12 klo 12.10) Flybe Finlandin tammikuussa alkavan tyyppikurssin osallistujat saivat yhtiöltä yllätyksen kurssin muuttuessa maksulliseksi. Valituille lentäjille ilmoitettiin perinteisesti lentoyhtiön maksaman noin 24 000 euron kustannuksen siirtyvän opiskelijalle. Lentäjäyhdistys vastustaa yhtiön tuoreinta suunnitelmaa siirtää kustannuksia työntekijöille

Tyyppikurssin aloittavien lentäjien on suoritettava uusi maksu helmikuussa. Ennen kyseistä koulutusta on lentäjäoppilaan pitänyt suorittaa ammattilentäjän peruskoulutus, sekä koulutus lentää monimoottorisella lentokoneella ja mittarilento-olosuhteissa. Jo näiden hinta on ollut yli 100 000 euroa.

Lentäjien yhdistys Flybe Airline Pilot Association FAPA ei hyväksy koulutuksen äkillistä siirtämistä maksulliseksi. Flybe Finland vahvistaa uuden käytännön astuvan voimaan 1. tammikuuta 2014.

FAPA_Timo_Laihanen_1"Kaikkia koulutuskustannuksia ei voi sälyttää aloitteleville lentäjille, vaan tyyppikoulutukset kuuluvat sivistyneiden yhtiöiden vastuulle", FAPAn puheenjohtaja Timo Laihanen sanoo.

"Ennen tyyppikoulutuksen aloitusta oppilaat allekirjoittavat palvelusitoumuksen, jossa he sitoutuvat Flyben lentäjiksi kolmeksi vuodeksi. Jos työntekijä irtisanoutuu yhtiöstä ennen kuin kolme vuotta on kulunut, hän korvaa saamansa tyyppikoulutuksen yhtiölle aiheuttamat kustannukset. Näin ollen lentoyhtiöllä ei ole mitään riskiä koulutuskustannuksen valumisesta muiden yhtiöiden hyödyksi".

Lentäjäksi kouluttautuminen on liiton mukaan jo nykyisellään riskipeliä. Peruskoulutuksen joutuu maksamaan itse, samoin lupakirjan uusimiset ja lääkärintarkastukset. Terveydentilan on pysyttävä ensiluokkaisena, että työtä pystyy tekemään.

Aloittavien lentäjien kustannusten kasvattaminen muuttaa koko alaa. Tällä tavoin lentämisestä muokataan ammatti eliittiryhmälle, jolla on rahaa ennen alalle tulemista. Mahdollinen paras aines ei enää pian hakeudu alalle.

Lentäjäyhdistyksen jäsenet laskeskelevat, että kun arvioidusta tulevasta kymmenen vuoden palkasta vähentää lentäjäkoulun ja tyyppikoulutuksen kulut, kuukausipalkaksi jää noin 1600 euroa. Jatkuvuudesta ei ole tietoa niin yhtiöiden taloustilanteen kuin ammatin vaatimustenkaan vuoksi.

Flybe Airline Pilot Association FAPA on Flyben lentäjien yhdistys, jonka jäseninä on noin 150 lentokapteenia ja lentoperämiestä.

Flybe Finland kertoi Lentoposti.fi:lle  lentoyhtiöiden siirtyvän enenevissä määrin vastaavanlaiseen käytäntöön. Useilla yhtiöllä on tavoitteena rekrytöidä ensisijaisesti ohjaajia, joilla on tyyppikelpuutus yhtiön operoimiin koneisiin.

Flybe Finland operoi omien lentojensa lisäksi myös Finnairin syöttöliikennettä Embraer-koneilla.

Päivitetty 24.12: Flybe Finlandin kommentit.