Haastavia ilmaoperaatioita Kuopiosta Rovaniemelle - Ilmavoimien harjoituksessa 26 Hornetia ja 3 Hawkia

MLU_HN_2Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat 17. huhtikuuta käynnistyvään Ilmataktiikka 23 -lentotoimintaharjoitukseen. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 30 lentokonetta ja lentotoimintaa toteutetaan laajasti Itä-Suomen alueella. Luvassa on ylisoonisen nopeusalueen sekä omasuojaheitteiden käyttöä. Näistä jälkimmäiset voivat aiheuttaa häiriöitä säätutkapalveluissa sekä valoilmiöitä taivaalla.

Tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa Ilmataktiikka 23 - harjoituksessa 17.‒21. huhtikuuta 2023. Itäkairan imatilavarausalueet kattavat laajasti Itä-Suomea Kuopion ja Rovaniemen väliseltä alueelta. Lentotoimintaa on luvassa valvomattomasta ilmatilasta eli matalilta lentokorkeuksilta lähtien aina yli kymmenen kilometrin korkeuteen saakka.

Harjoitukseen osallistuva kalusto tukeutuu Rovaniemen ja Rissalan sekä Tikkakosken tukikohtiin. Harjoituksen varakenttänä toimii Oulunsalo. Lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle. Lisäksi harjoitukseen osallistuu ilmatorjuntayksikkö, joka toimii Pudasjärven alueella.

amraam_nasams_ratheon Ilmataktiikka 23 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 17. huhtikuuta noin kello 8.30 ja päättyy perjantaina 21. huhtikuuta kello 17 mennessä. Lentokierrokset ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 9‒21.

Harjoitus aiheuttaa muutoksia kaupallisen lentoliikenteen reitityksiin erityisesti Kajaanin ja Kuusamon lentojen osalta. Harjoitusaikoina liikenne kyseisille lentokentille kohtaa reitti-, korkeus ja aikarajoituksia. Suurin sallittu lentokorkeus reiteillä kyseisille lentokentille on lentopinta 100.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai muita heidän määräämiään lentoja.

Ilmataktiikka_23_ItakairaHarjoituksessa on mukana 26 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kolme Hawk-suihkuharjoituskonetta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Ilmataktiikka 23 -harjoitus toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Harjoitukseen ei osallistu reserviläisiä.

"Ilmataktiikka 23 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien hävittäjien päätukikohta on Rovaniemi ja harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden puolestaan Rissala", kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo.

"Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Jatkuvalla ja toimintaympäristön huomioivalla kehittämisellä sekä henkilöstön harjoittamisella varmistamme sen, että pystymme taistelemaan tehokkaasti kaikissa tilanteissa", jatkaa eversti Elo.

Ilmataktiikka 23 -harjoituksen haastaviin skenaarioihin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yli kymmenen kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. MH