Harrison Ford teki pakkolaskun golf-kentälle - Ryan PT-22 -warbird vaurioitui pahoin

Ryan_PT-22A_LosAngelesFireDepartmentElokuvatähti Harrison Fordin ohjaama maailmansotien väliseltä ajalta periytyvä Ryan PT-22 Recruit -sotilasharjoituskone (N53178) teki pakkolaskun golf-kentälle lähellä Santa Monican lentokenttää. Lentäjä kuljetettiin sairaalaan tutkittavaksi, mutta hän ei loukkaantunut vakavasti. PT-22 vaurioitui pahoin.

Los Angelesin ja Santa Monican pelastuslaitokset saivat 5. maaliskuuta noin kello 14.40 paikallista aikaa hälytyksen lentokoneen maahansyöksystä. Kone oli tullut alas Penmar Golf Course -kentälle.

Se sijaitsee aivan Santa Monican lentokentän (KSMO) kiitotien 21 jatkeella. Lentopaikka on keskellä kaupunkiasustusta. Vaihtoehtoisia pakkolaskupaikkoja golf-kentän ohella ei ole tarjolla ennen Tyynen valtameren rantaa.

Kaksipaikkaisessa koneessa yksin ollut Ford löydettiin tajuissaan. Ennen pelastajien paikalle tuloa golfia pelaamassa olleet lääkärit olivat ehtineet antaa hänelle ensiapua.

Ford kuljetettiin sairaalaan tutkittavaksi. Los Angeles Fire Departmentin mukaan hänen vammansa olivat suhteellisen lieviä. Samaan aikaan koneen hylky varmistettiin polttoainevuotojen ja tulipalon varalta. Paikalla oli parikymmentä yksikköä alueen pelastuslaitoksista.

Ford ehti ilmoittaa radiolla lennonjohdon taajuudella moottorihäiriöstä ja kertoi palaavansa takaisin. Kone kuitenkin päätyi lentoonlähtöön käytetyn Santa Monican kentän kiitotien 21 jatkeella sijaitsevalle golfkentälle.

Harrison_Ford_beaver_youngeaglesKuvista päätellen PT-22 on ilmeisesti mennyt nokilleen pakkolaskussa osuttuaan ensin puuhun. Laskuteline on taittunut alta ja koneen eturunko on nurjahtanut mottorin takaa. Ohjaamot ovat säilyneet ehjän näköisinä.

Erityisesti Star Wars (Han Solon roolissa) ja Kadonneen aarteen metsästäjät (Indiana Jones) elokuvista tunnettu Harrison Ford (s. 1942) on itse lentänyt 90-luvun puolivälistä alkaen.

Hänellä on kiinteäsiipisten ohella myös helikopterien lentämisen oikeuttava lupakirja. PT-22:n rinnalla Fordilla on käytössään ainakin De Havilland Canada DHC-2 Beaver ja Bell 407 -helikopteri.

Ford on toiminut Experimental Aircraft Associationin (EAA) Young Eagles -ohjelman keulakuvana. Sen avulla on pyritty innostamaan nuoria lentäjiksi. Ford on itse lennättänyt heitä DHC-2 Beaverillaan (kuva yllä).

Hän on ollut myös mukana huhtikuussa julkaistavassa National Geographicin "Living in the Age of Airplanes" -elokuvan tuotannossa juontajana.

Harrison Ford on ollut osallisena lento-onnettomuudessa ainakin kerran aikaisemmin. Hänen helikopterinsa vaurioitui pahoin  epäonnistuneessa autorotaatioharjoituksessa.

Tehonlisäys myöhästyi, kopteri osui kovaa maahan ja kaatui kyljelleen. Tähti ja hänen lennonnopettajansa selvisivät tästäkin ilman vakavia vammoja.

Ryan PT-22 Recruit on kaksipaikkainen Kinner R-540 -tähtimoottorilla varustettu harjoituskone. Se on sotilasversio Ryan Model ST -yleisilmailukoneesta, joka teki ensilentonsa 1934. Recruit oli Yhdysvaltojen ensimmäinen yksitasoinen sotilasharjoituskone. +TT+