Helsingin kaivinkone iski Malmin historialliseen kiitotiehen - kaupunkiympäristö pahoitteli virhettä

Malmi_kaivinkone1Helsingin kaupunki on suorittanut kaivinkoneella töitä Malmin lentopaikan historiallisella betonivalmisteisella kiitotiellä. Purkutöissä on Malmin lentoaseman ystävien mukaan rikottu aivan lentokentän alkuajoilta saakka säilyneitä betonikiitoteitä. Alueella on voimassa vaarantamiskielto. Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu Helsingin kaupunkiympäristön Twitter-tili pahoittelee tapahtunutta virhettä.

Malmin lentoasemalla käynnistyi 15. kesäkuuta työmaa, jossa Helsingin kaupungin kaivinkone aloitti purkutyön lentoaseman alkuperäisellä betonikiitotiellä. Rakenteet ovat säilyneet aivan lentokentän alkuajoilta saakka.

Kyseessä on merkittävä ja harvinaisesti säilynyt osa kulttuuriympäristöä, jonka säilyttämiseksi on jätetty edelleen käsittelyssä oleva suojeluesitys rakennusperintölain nojalla lokakuussa 2015. Lisäksi koko lentokentän alue on luetteloitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Malmi_kaivinkone2"Alueella on suojeluesityksen johdosta voimassa vaarantamiskielto, jota tämä purkutyö rikkoo räikeästi. Asiasta on ilmoitettu ELY-keskukselle ja poliisille", kertoo Malmin lentoaseman ystävät ry tiedotteessaan.

Hulvattomistakin sanankäänteistä tunnettu Helsingin kaupunkiympäristön Twitter-tili kertoi alkuillasta, että kyseiset työt ovat liittyneet Malmin uuden pelastuslaitoksen hälytysajoneuvoreitin painaumakorjaukseen.

Pelastuslaitoksella on Malmin lentopaikalla uusi asema, joka toimii Rajavartiolaitoksen entisessä tukikohdassa. Sen käyttöön avataan Helsingin kaupungin mukaan kesäkuun aikana lentopaikan poikki kulkevat hälytysajoreitit.

IMG_20200102_133015Kaupunkiympäristö pahoittelee tapahtunutta ja vetoaa inhimilliseen virheeseen sekä vahinkoon. Kaupunki lupailee sosiaalisen median tilin kautta tiedottaa jatkotoimenpiteistään myöhemmin.

Muutama päivä sitten Helsingin kaupunki tiedotti selvittävänsä ratkaisuvaihtoehtoja lentopaikan alueen käytön turvallisuuden varmistamiseksi. Vaadittavat toimet kaupunki ilmoitti toteuttavansa siten, että lentopaikan avaaminen virkistyskäyttöön viivästyisi mahdollisimman vähän.

Lentotoiminta Malmin lentopaikalla keskeytettiin 14. maaliskuuta 2021, kun kiitotie suljettiin ja helikopteritoiminta kiellettiin. Nykyisellään kiitotie 18/36 on suljettu ilmailutiedotuspalvelussa 14. syyskuuta 2021 saakka. Vaikka kiitotie on poissa käytössä on Malmin lentopaikka edelleen olemassa myös ilmatilan osalta.

Helsinki on lisäksi tuonut Malmin lentoaseman terminaalin aulaan laajan katsauksen historiallisen lentoaseman suunnitellun väliaikaisen käytön ja asuinrakentamisen suunnitelmia esittelevää materiaalia. MH

Lue myös: