Helsingin valtuusto hyväksyi yleiskaavan - Senaatintorilla osoitettiin mieltä

Senaatintori_1(päivittynyt 27.10 klo 01.20) Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yleiskaavan, johon liittyy myös Malmin lentoaseman kohtalo.  Senaatintorille kokoontui iltapäivällä mielenosoitukseen noin 300 yleiskaavan vastustajaa.

Helsingin uuden yleiskaavan kiistanalaisia alueita ovat mm. Helsinki-Malmin lentoasema, Keskuspuisto, Tuomarinkylä ja Vartiosaari. Kaikkia niitä uhkaa jossain muodossa asuntotuotanto, joka on kohdistettu ennusteiden mukaisille voimakkaasti kasvaville asukasmäärille.

Senaatintori_2Senaatintorille kokoontui iltapäivällä noin 300 mielenosoittajaa, jotka vastustavat yleiskaavan hyväksymistä. Äänentoistoon tarvittava sähkö tuotettiin ympäristöystävällisesti polkupyörää polkemalla.

Mielenilmauksessa puheita pitivät mm. Suomen Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka ja liiton entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan ilmailija Tapio Pitkänen.

Suurin osa mielenosoittajista oli Malmin lentoaseman ilmailutoiminnan jatkon puolustajia. Mielenilmaus jatkuu kokouksen seuraamisella paikanpäällä.

Mielenosoituksen järjestää Luonto-Liiton metsäryhmä yhdessä Helsingin viheralueita puolustavien ryhmien kanssa. Mukana ovat muun muassa Keskuspuistoryhmä, Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin, Pro Tuomarinkylä, Vartiosaari-seura, Save Vartiosaari, Laajasalo-Degerö Seura r.y., Stansvikin kyläyhdistys ry, Vuosaari-Seura ry, Pro Meri-Rastila, Malmin lentokentän ystävät ry ja Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry.

malmiairshow14_1Helsingin kaupungin mukaan yleiskaava ohjaa kaupungin kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen. Esityksen lähtökohtana kaupunki pitää edellytyksiä kaupungin kasvulle, asuntotuotannolle ja elinkeinoelämälle.

Yleiskaavan varaukset mahdollistaisivat kasvun vähintään 860 000 asukkaaseen ja 560 000 työpaikkaan vuoteen 2050 mennessä.

Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta voi seurata suorana nettilähetyksenä Helsinki-kanavalta

HELvaltuusto_paikallaolijatHelsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki yleiskaavan käsittelyn kokouksessa omalla puheenvuorollaan. Hän piti tärkeänä ettei rakennustarvetta alimitoiteta, vaikka kasvu ei olisikaan odotetun mukaista. Sinnemäen toiveissa on raideliikenteen verkostokaupunki.

Puheenvuoroja on jaettu etukäteen 56 kappaletta.

Ensimmäisenä ilmailun mainitsi valtuutettu Osku Pajamäki (SDP), joka huomautti ettei Helsingistä ole tarve lentää mökille Lappiin.

Malmin lentoaseman tuhoaminen on täysin edesvastuutonta, toteaa valtuutettu Mika Raatikainen (PerusS) ja muistuttaa että Sipoolta kaapatulle Östersundomille ole tehty vielä mitään.

Valtuutettu Laura Kolbe Laura (Kesk) totesi, että lentokenttätoiminnan tulee jatkua ja säilyä ilmailukäytössä. Kansainvälisesti on harvinaista että 30-luvun lentoasema on alkuperäisessä käytössään.

Onko tarpeellista luopua Malmin lentokentästä, ihmetteli valtuutettu Mika Ebeling (KD).

Asukkaat ovat esittäneet vaihtoehtoisia ratkaisuja Malmille ja muualle mutta heitä ei ole kuultu, kummasteli valtuutettu Yrjö Hakanen (SKP).

Valtuutettu Jaana Pelkonen otti vahvasti kantaa Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta ilmailukäytössä. Malmi ei ole pelkästään Helsingin asia vaan koko Suomen asia, totesi Pelkonen.

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaara totesi sähkölentokoneiden yleistyvän pian, jonka jälkeen Malmi on entistä arvokkaampi lentoasemana.

Valtuutettu Jarmo Nieminen (Vihr) kummasteli Malmin lentoaseman tuhoamista, kun kaupunkien välinen aikatauluton pienkoneliikenne on kasvamassa ja EU suosittaa kaupunkeihin omia pienkenttiä.

HELvaltuusto_palautus_pelkonenYleiskaavaa on kokouksen aikana pyritty palauttamaan uutee valmisteluun Malmin lentoaseman osalta jo useamman kerran. Palautusehdotukset eivät ole toistaiseksi saaneet riittävää kannatusta.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yleiskaavan pitkäksi yli seitsemän tuntiseksi venyneessä kokouksessaan. Päätös selvisi yöllä kello 01.00 jälkeen. Kaikki palautusehdotukset kaatuivat äänestyksissä.
 
Ohessa oikealla kuvakaappaus, josta selviää valtuutettu Jaana Pelkosen esittämä palautus. Se sai eniten kannatusta Malmin lentoasemaa puolustaneista palautusehdotuksista. Se hävisi kuitenkin äänin 22-56 (Tiukin äänestys oli 30-55 mutta se koski keskuspuístoa).
 
Malmin lentokenttää tässä äänestyksessä puolustivat seuraavat valtuutetut:
Asko-Seljavaara Sirpa (Kok.)
Brettschneider Gunvor (SFP)
Ebeling Mika (KD)
Huru Nina (PerusS)
Kanerva Seppo (PerusS)
Kantola Helena (PerusS)
Kolbe Laura (Kesk.)
Koskinen Kauko (Kok.)
Koulumies Terhi (Kok.)
Laaksonen Heimo (Kok.)
Laaninen Timo (Kesk.)
Landén Maria (PerusS)
Liemola Lasse (SFP)
Månsson Björn (SFP)
Mäkimattila Sari (KD)
Nieminen Jarmo (Vihr.)
Oker-Blom Jan D (SFP)
Packalén Tom (PerusS)
Pelkonen Jaana (Kok.)
Peltokorpi Terhi (Kesk.)
Raatikainen Mika (PerusS)
Rantala Marcus (SFP)

Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta voi seurata suorana nettilähetyksenä Helsinki-kanavalta

Päivitys 27.10 kello 01.20: Lisätty tieto yleiskaavan hyväksymisestä. Otsikko päivitetty lopputuloksen mukaiseksi.

Lue myös: