Helsingissä vierailleet stealth-fregatit erikoistuneet ilmapuolustukseen - SUTO-kopterina NH90

2_fregattiHollantilaiset ilmapuolustusfregatit De Ruyter ja Evertsen vierailivat Helsingissä 24.-26. syyskuuta. De Zeven Provinciën -luokan stealth-fregatit on optimoitu ilmatorjuntaan. Niiltä operoidaan myös NFH90-kopteria, joka on Suomen NH90:n meritoimintaversio.

Katajanokalle kiinnittäneet alukset olivat avoinna yleisölle keskiviikkona ja torstaina. Luokka tunnetaan kotimaassaan nimellä Luchtverdedigings en commandofregat (LFC, ilmapuolustus- ja komentofregatti). Monien mielestä 144 metriä pitkät De Zeven Provinciënsit voitaisiin luokittaa kokonsa puolesta vähintäänkin hävittäjiksi.

1_fregattiAlusten ilmatorjunnan pääaseistuksena on amerikkalaisperäinen pystysuora VLS-laukaisusiilosto (Vertical Launch System Mk.41) etukannella. Siihen on sijoitettu useita kymmeniä RIM-162 Evolved SeaSparrow ja pidemmälle kantavia RIM-66 Standard -ilmatorjuntaohjuksia.

Merimaaleja vastaan aluksella on kahdeksan RGM-84 Harpoon -ohjusta laivan keskiosassa. Tulitukea voidaan antaa Otobreda 127 mm -tykillä.

Tutkaheijastusta vähentävästi stealth-muotoiltujen fregattien ilmatorjuntaa johdetaan Thales Nederland SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Tracking L band)  ja APAR -tutkilla. Laivoja voidaan käyttää myös komentokeskuksina laajemissa operaatioissa.

Viime vaiheen ohjusilmatorjunnasta vastaa hollantilainen Goalkeeper CIWS -järjestelmä (Close In Weapon System, otsikkokuvassa). Siinä on tutkaohjattuna samanlainen 30 mm GAU-8 Avenger -gatling-tykki kuin Fairchild A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneessa. Niitä on aluksilla runkorakenteiden yläosissa yksi tai kaksi.

Aseella voidaan ampua  jatkuvaa kranaattiryöppyä nopeudella 70 laukausta sekunnissa kohti alusta lentävää merimaaliohjusta. Amerikkalaisessa vastaavassa Phalanx CIWS -järjestelmässä käytetään 20 mm M61 Vulcan -gatling-tykkiä, joka on mm. suomalaisten F/A-18 Hornet -hävittäjien ase.

3_fregatti De Zeven Provinciën -alusten takaosassa on laskeutumiskansi helikoptereille ja siihen liittyvä hangaari. NH Industries NFH90 (NATO Frigate Helicopter) on varusteltu erityisesti sukellusvenetorjuntaan, mutta sitä voidaan käyttää myös etsintä- ja pelastustehtävissä (SAR).

Helsingissä nyt vieraillut De Ruyter on osallistunut Somalian merirosvouksen torjuntaoperaatioon. Mukana oli NFL90-kopteri, jota käytettiin menestyksekkäästi.

De Zeven Provinciën -luokan aluksia on valmistunut neljä kappaletta vuosina 2001-2005. Ne ovat HNLMS De Ruyter, HNLMS De Zeven Provinciën, HNLMS Evertsen ja HNLMS Tromp. +TT+

Lue myös: