Helsinki 2018 -huippukokous tuo laajan lentokieltoalueen pääkaupungin ja Etelä-Suomen ylle

Kartta_2Ilmailua rajoitetaan Helsingin kaupungissa ja ympäröivällä alueella sunnuntain 15. heinäkuuta kello 6.00 ja tiistain 17. heinäkuuta kello 8.00 välisenä aikana. Syynä on Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Helsinki 2018 -huippukokous. Rajoitus koskee sekä lentoliikennettä että miehittämätöntä ilmailua kuten droneja.

  Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu on kokonaan kielletty lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema. (kuva alla: viitteellinen lentokieltoalue).

"Vierailu aiheuttaa sellaisen poikkeustilanteen, jossa ei voida ottaa minkäänlaisia riskejä. Toivomme ihmisiltä ymmärrystä. Rajoitukset ovat korkea-arvoisten vieraiden turvallisuuden takaamiseksi. Ne edistävät turvajärjestelyiden sujuvuutta, koska viranomaisilla on alueella omaa ilmailutoimintaa", kertoo ylikomisario Sami Hätönen Helsingin poliisilaitokselta.

"Viranomaisilla on käytössään laitteistoa, joka paljastaa luvattoman lennätystoiminnan. Puuttumiskynnys on tällaisessa tapauksessa matala. Rajoituksia rikkova voi syyllistyä useisiin eri rikoksiin ja mahdollisesti menettää käyttämänsä laitteiston rikoksentekovälineenä", päättää Hätönen.

kartta-1-viitteellinen-lentokieltoalue-1    Helsinkiä ympäröivälle laajemmalle alueelle maanpinnasta Helsinki-Vantaan lennonjohdon ilmatilaan asti asetetaan transponderi- (TMZ), radio- (RMZ) sekä lentosuunnitelmapakko (FPL MZ).

Lentosuunnitelma tulee jättää kaksi tuntia ennen aiottua toimintaa. (Otsikkokuva:  lentokieltoalue EFR416A, alueilla B1–B3 lentäminen ja lennättäminen ainoastaan vaatimusten mukaisesti)

Rajoitukset koskevat kaikkea ilmailua mukaan lukien miehittämätön ilmailu. Yläpuolella esitetyn kartan alueella ei siis saa lennättää esimerkiksi droneja tai muita miehittämättömiä ilma-aluksia ollenkaan.

Otsikkokuvan kartan alueilla B1–B3 lennättäminen on sallittua ainoastaan, kun ottaa huomioon yllämainitut vaatimukset. Poikkeuslupia ei myönnetä.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai heidän määräämiään lentoja silloin, kun näille viranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen vaatii lentämistä alueella.

Rajoitukset eivät myöskään koske kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla, eikä lentoja, jotka perustuvat Suomea sitovaan kansainväliseen velvoitteeseen.

Päivitys: Lisätty ylikomisario Hätösen antamat lausunnot.

Lue myös: