Helsinki kartoittaa keskuspuiston tilaa dronella - käytössä RGB- ja multispektrikamerat

IMG_20200519_163247Helsingin kaupunki kartoittaa kirjanpainajan aiheuttamia tuhoja Keskuspuiston kuusissa. Ensimmäiset dronella toteutettavat kuvauslennot on määrä toteuttaa keskiviikkoaamuna 20. toukokuuta.

Kirjanpainaja-niminen kaarnakuoriainen on kuivattanut isoja kuusia Helsingin Keskuspuistossa muutaman viime vuoden aikana. Suurimmat tuhot keskuspuiston metsässä ovat syntyneet Paloheinän ja Maunulan alueille. Näistä ensimmäisen alueelle on kuollut yli 200 isoa kuusta ja jälkimmäisessäkin yli 100.

Kirjanpainajapopulaation kasvaessa merkittävästi on vaarana, että keskuspuistossa menetetään vanhojen kuusikoiden luonto- ja maisema-arvot.

Kaupunki tilasi Luonnonvarakeskukselta (LUKE) GPS-paikannuksen avulla toteutetun puukohtaisen kartoituksen sekä niiden kuolinajan ja –syyn määrittelyn. Toisessa kartoituksessa selvitetään Oula Consultingin avulla puiden terveydentilaa ja metsätuhojen etenemisestä samoilla alueilla.

 Selvityksessä hyödynnetään pienoiskopterien avulla tehtävää kartoitusta RGB- ja multispektrikameroilla. Kartoituksessa kerätty materiaali analysoidaan ja tiedoista luodaan puiden terveydentilaa kuvaava kartta, jonka avulla on mahdollista visualisoida tuhojen eteneminen.

IMG_20200519_163155Samalla selvityksessä arvioidaan dronella toteutettavan kartoituksen suorituskykyä  heikentyneiden puiden havaitsemiseksi. Teknologiaa suunnitellaan hyödynnettävän Helsingin kaupungin virkistysmetsien tuhojen seurantaan ja kartoittamiseen.

Kuvauslennot aloitetaan Paloheinän majan pohjoispuolelta kiipeilypuiston ja Paloheinän täyttömäen väliseltä ulkoilureitiltä keskiviikkoaamuna 20. toukokuuta.

Helsingin kaupunki tekee hankkeessa tutkimusyhteistyötä Luonnonvarakeskuksen Luken, Helsingin yliopiston ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen kanssa.