Helsinki-Vantaalla otetaan käyttöön uutta teknologiaa matkustajavirtojen seurantaan

EFHK_pax_1Helsinki-Vantaan lentoasema on ensimmäinen lentoasema maailmassa, joka ottaa käyttöön uutta teknologiaa matkustajavirtojen seurantaan. Uusi järjestelmä toimii lentoasemalla kaikkialla missä matkustajia liikkuu. Finavia hyödyntää järjestelmän tuottamia tietoja kehittäessään matkustuskokemusta ja lentoaseman palveluja.

Suomalaisen teknologiayhtiö Walkbasen kehittämä ratkaisu mahdollistaa erittäin tarkan paikannuksen tallentamatta mitään yksittäisen käyttäjän tietoja. Ratkaisua käyttävät muun muassa suuret kauppaketjut ympäri Eurooppaa. Se perustuu sisätilapaikannukseen hyödyntäen kannettavien laitteiden päällä olevia Wi-Fi-signaaleja – tavoittaen tällä hetkellä arviolta 60-70% lentokentän matkustajista.

Uudet innovaatiot korostavat Helsinki-Vantaan mainetta edistyksellisenä ja asiakaslähtöisenä liikennekeskuksena.

“Walkbasen ratkaisu on osa strategiaamme älykkäästä lentoasemasta, joka tarjoaa mutkattoman palvelukokemuksen ja vaivattoman matkustamisen Euroopan ja Aasian välillä. Helsinki-Vantaa ottaa käyttöön teknologian matkustajavirtojen hallintaan ensimmäisenä maailmassa, kattaen koko lentokenttäkokemuksen aina pysäköintialueista lähtöporteille asti," kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heikki Koski.

Kerättyä paikkatietoja hyödynnetään saapuvien ja lähtevien matkustajavirtojen seurantaan, sekä asiakaskokemuksen parantamiseen, esimerkiksi ruuhkien ja pullonkaulojen löytämiseen turvatarkastuksessa tai myymälöissä. Lähiaikoina myös matkustajat voivat halutessaan ottaa uusia järjestelmän mahdollistavia palveluita käyttöönsä, kuten tietoja lähtöaikojen tai -porttien muutoksista sekä nopeimmista reiteistä eri lentoaseman alueille.

“Kuvittele, että älypuhelimesi kertoisi lentoasemalla paljonko sinulla on täsmälleen aikaa syödä tai tehdä ostoksia, ja koska sinun pitäisi lähteä kävelemään kohti lähtöporttiasi. Tämä on jo mahdollista Helsinki-Vantaalla Walkbasen teknologian ansiosta,” kertoo Walkbasen toimitusjohtaja ja perustajajäsen Tuomas Wuoti.

“Yhteistyömme Finavian kanssa osoittaa myös, kuinka perinteinen palveluntarjoaja kuten lentoasema voi innovoida ja parantaa liiketoimintaansa jatkuvasti kehittymällä ja olemalla avoin uusille ideoille, jotka kumpuavat startup-kulttuurista,” Wuoti sanoo.

Järjestelmän tekninen toteutus sisältää jopa 300:n iBeacon-laitteen ja Wi-Fi-reitittimen asentamisen lentoasemalle tämän vuoden aikana. Ne seuraavat hienovaraisesti matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämiä signaaleja joko passiivisesti tai applikaatio-pohjaisen opt-in-toiminnon kautta. Matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämien Wi-Fi-signaalien tietoturva on järjestelmässä huipputasolla.

“Koko vuosia kestänyt kehitystyömme on perustunut erittäin tarkkaan yksityisyydensuojaan, ja se on teknologiamme ydin,” Wuoti jatkaa.

“Emme tallenna, emmekä edes näe yksittäiseen henkilöön liittyviä tietoja,” hän painottaa.