Helsinki-Vantaan 10-vuotias vaihtuva valokuvanäyttely esittelee nyt ilmailua luonnossa

FlyingNature_2Helsinki-Vantaalla avattiin 26. huhtikuuta Flying Nature -valokuvanäyttely, joka esittelee ilmailun kiehtovaa maailmaa yllättävästä näkökulmasta. Jo 10 vuoden ikään ehtinyt vaihtuva näyttely on tällä kertaa kunnianosoitus suomalaisille luontokuvaajille. Se on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta, joka näkyy Finavian lentoasemilla ympäri vuoden.

FlyingNature_1Flying Nature -näyttely koostuu suomalaisista luontokuvista, joissa luonnon omat taiturit esittelevät taidonnäytteitään lentämisestä. Pääosassa ovat suomalaiset linnut ja eläimet kirjaimellisesti ilmassa.

 "Ilmailuaiheisia valokuvanäyttelyitä on järjestetty Helsinki-Vantaalla jo yli 10 vuoden ajan. Teemat ovat vaihdelleet lennonjohtotorneista lentoemäntien virka-asuihin. Tällä kertaa ilmailua kuvataan Suomen luonnon kautta. Näin maamme 100-vuotissyntymäpäivän kynnyksellä otollisempaa teemaa on vaikea keksiä", sanoi Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari.

FlyingNature_3Näyttelyn kuvat on valittu kaikille avoimen kilpailun kautta. Siihen osallistui yli 150 valokuvaa, joista näyttelyyn valittiin kahdeksan. Jokainen on eri kuvaajan ottama.

"Halusimme näyttelyyn laajan skaalan suomalaisia lintuja ja muita lentäviä. Valinta ei ollut helppo – kilpailutöitä katsellessa todella vaikuttui suomalaisen luontokuvauksen korkeasta tasosta", kertoo näyttelyn yhteistyökumppani Color-Kolmio Oy:n Merja Ailama-Mäkitalo.

Flying Nature -näyttely on esillä Helsinki-Vantaalla vuoden 2017 loppuun saakka. Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Finavia, Color-Kolmio Oy, Epson, Ilmailutoimittajat ry, Finnfoto, Kamera-lehti sekä Merja Ailama-Mäkitalo.

Näyttely on lentoaseman T1 ja T2 -terminaalit yhdistävän käytävän varrella lähempänä jälkimmäistä. Saman käytävän varrella sijaitsee Kehäradan rautatieasema, jonka viitoituksia seuraamalla löytää paikalle. Alueelle on vapaa pääsy kaikille lentoasemalla asioiville ympäri vuorokauden.

Valokuvanäyttely on osa Finavian ArtPort-taidekonseptia, jonka tavoitteena on tarjota matkustajille rentouttavia pysähdyspaikkoja hektisessä lentokenttäympäristössä. Lisäksi se tarjoaa taitelijoille mahdollisuuden saada töitään laajan kotimaisen ja kansainvälisen yleisön eteen: Helsinki-Vantaan kautta kulkee joka päivä täyden Olympiastadionin verran ihmisiä.

Vaihtuvia Ilmailuaiheisia valokuvia jo vuodesta 2007 lähtien

 Finavian, Ilmailutoimittajien ja Merja Ailama-Mäkitalon yhteistyön tuloksena syntynyt näyttelyidea on vuosien varrella esitellyt ilmailua ja lentämistä useista näkökulmista suomalaisten ja kansainvälisesti tunnettujen kuvaajien töiden kautta. Monelle ilmailun ystävälle vaihtuva näyttely on säännöllinen vierailukohde Helsinki-Vantaalla.

Vaihtuvassa valokuvanäyttelyssä ovat olleet esillä mm seuraavien kuvaajien otoksia: japanilainen ilmasta-ilmaan -valokuvaaja Katsuhiko Tokunaga, suomalainen Hornet-lentäjä Henrik Elo, Mikaela Löfroth ilmailumuotokuvillaan ja Krister Löfroth Anti-Gravity Women -kuvillaan. Lisäksi esillä on ollut julkisuuden henkilöiden saapumisia vuosien varrella Helsinki-Vantaan lentoasemalle sekä avaruussukkulan matka museoon Yhdysvaltojen halki.

Näyttelyssä on ollut kahdesti esillä yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin valokuvaaja Carolyn Russon töitä. Edellisellä kerralla oli hänen näkemyksiään maailman lennonjohtotorneista. Myös Finnairin matkustamohenkilökunnan vuosikymmenten aikana käyttämät virkapuvut olivat mukana näyttelyssä.

Valokuvauksesta kiinnostuneille on nähtävää myös lentoaseman portilla 38. Peking-aiheinen näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsinki-Vantaan sisarlentoaseman, Pekingin lentoaseman, kanssa ja se on esillä toukokuulle 2017 saakka.


Finavia juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

 Finavia on mukana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden tempauksissa.

HEL_laajennus_2017_4_a"Helsinki-Vantaa on monen matkustajan ensikosketus Suomeen. Siksi ei ole yhdentekevää, miltä lentoasemalla näyttää, tuntuu, maistuu ja kuulostaa. Suomalaisuuden voi aistia meillä joka päivä, mutta näin juhlavuoden aikaan tuomme Suomea esille aivan uusilla tavoilla", kertoo Haapasaari.

Juhlavuoden aikana Helsinki-Vantaalle saapuu muun muassa Suomi-teemaisia asematasobusseja. Kesään mennessä Finavia saa käyttöön yksitoista uutta bussia, joissa on vaihtuvateemainen väritys. Lisäksi Finavialla on optio bussitilauksista vuosille 2018-2019.

Kyseiset matalalattialinja-autot on valmistettu erityisesti lentoaseman asematasolle. Busseja käytetään lentomatkustajien kuljetukseen terminaalien ja asematasolla seisovien lentokoneiden välillä. Niiden tarve on kasvanut Helsinki-Vantaan laajennushankkeen rakennustöiden myötä. Lentoaseman matkustajasiltoja on remontin aikana käytössä normaali vähemmän.

Alkuvuonna lentoasemalle avautui myös Suomea ja suomalaisuutta esittelevä Arctic World of Santa Claus -elämystila.

Suomi 100 -juhlavuosi näkyy myös muilla Finavian lentoasemilla. Ympäri Suomen lentoasemia kiertävä Minun Suomeni – Suomi 100 vuotta -valokuvanäyttely on osa valtakunnallista Suomi 100 vuotta -tapahtumaketjua. Juhlavuosi näkyy myös lentoasemien maku- ja visuaalisessa maailmassa.

Lue myös:

Lennonjohtotornit esittäytyvät Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä

Nahkahameita ja avaruushopeaa - Finnairin virkapuvut Helsinki-Vantaan uudessa valokuvanäyttelyssä

Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä aiheena ilmailun muotokuvat

Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä avaruussukkula matkaa halki Yhdysvaltojen

Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä julkkisten saapumisia lentoasemalle

Mikaela Löfrothin Helsinki-Vantaan näyttelykuville kansainvälistä menestystä