Helsinki-Vantaan matkustajamäärissä nähtävissä pientä elpymistä kesäkuusta lähtien

HEL_airport_T2_1Koronapandemian romahduttama lentoliikenteen kysyntä on ollut järisyttävää. Suomessakin koko alkuvuoden matkustajamäärä on pudonnut huimasti ja Helsinki-Vantaallakin matkustajia oli keväällä yli 97 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin samana ajankohtana. Finavian lentoasemien kautta matkusti tammi-kesäkuussa 2020 yhteensä vain hieman reilut viisi miljoonaa matkustajaa.

Koronapandemia on romahdutti keväällä lentoliikenteen kysynnän maailmanlaajuisesti.  Suomessa taudin leviämisen ehkäisemiseksi toteutetut matkustusrajoitukset käytännössä hiljensivät Finavian lentoasemat.

Finavian lentoasemilla matkustajien määrä väheni 60,6 prosenttia edellisen vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna ollen vain 5 035 000 matkustajaa. Helsinki-Vantaalla oli tammi-kesäkuussa yhteensä 3 992 600 matkustajaa. Koronakriisi romahdutti matkustajamäärät huhtikuun alusta alkaen, ja lentoasemalla oli huhti-kesäkuussa 139 000 matkustajaa. Se oli 97,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

koronapassi_1Matkustusrajoitusten vuoksi lentäen Suomeen saapuivat pääasiassa kotiin palaavat matkustajat ja Suomesta lennettiin vain huoltovarmuudelle tärkeitä reittejä pääasiassa Eurooppaan.

 Finavian alueellisista verkostolentoasemista suurin osa oli kiinni maaliskuun 19. päivästä alkaen, koska lentoliikennettä ei ollut. Huhti-toukokuussa matkustajalentoliikennettä oli vain Oulun, Rovaniemen, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta.

Maakuntalentoasemien matkustajamäärä jäikin huhti-toukokuussa muutamiin satoihin. Suurin osa maakuntien lentoasemista päästiin avaamaan kesäkuussa, kun hallitus purki osan matkustusrajoituksista ja lentoyhtiöt palasivat reiteilleen.

Suljettuna ovat edelleen Joensuun, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kokkola-Pietarsaaren ja Kuusamon lentoasemat, sillä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet aloittavansa liikennöinnin aikaisintaan lokakuun lopulla talviaikataulukauden vaihtuessa.

 Rahdin ja postin määrä väheni tammi-kesäkuussa noin kolmanneksen edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Rahtia ja postia kuljetettiin Suomessa lentoteitse 74 000 tonnia.

flydubai_vuori"Kevät ja alkukesä on lentoliikenteen kannalta ollut poikkeuksellinen. Koronakriisin vaikutukset iskivät koko lentoalaan, myös Finavian lentoasemiin. Näin vähäisiä matkustajamääriä ei ole nähty Helsinki-Vantaalla sitten 1980-luvun lopun", sanoo Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Finavian mukaan kansainvälisen lentoliikenteen elpymistä oli havaittavissa jo kesäkuussa. Finnair kertoi jo kaksinkertaistaneensa matkustajamääränsä kesäkuussa 2020, mutta päivittäisiä matkustajia oli  keskimäärin vasta reilut 1800.

raja_2020_1Samanlaisista kasvuhavainnoista on raportoinut myös ulkorajatarkastuksia suorittava Rajavartilaitos.

Kesä-heinäkuun vaihteessa 29.7. -6.7. välisenä aikanamaahan saapuvien matkustajien määrä vaihteli Rajavartiolaitoksen mukaan päivittäin 1900 – 2850 matkustajan välillä. Kesäkuun viimeisellä täydellä viikolla matkustajamäärät vaihtelivat Rajavartiolaitoksen mukaan 1700 ja 3100 matkustajan välillä. Kasvuhavainnnot alkoivat juhannusviikolla, joilloin  matkustajamäärät vaihtelivat 1500 ja 2500 matkustajan välillä.

Finavian mukaan heinäkuun 2020 alun aikaan jo ollut muutamia yli 7 000 matkustajan päiviä. Pahimmillaan Helsinki-Vantaalla oli huhtikuussa vain tuhat matkustajaa päivässä.

Normaalisti Helsinki-Vantaalla on kesälomien aikaan jopa 70 000 matkustajaa päivässä. Finnairin on arvioitu kuljettavan normaalisti kuukausittain noin 12 000 lennollaan päivittäin noin 40 000 - 50 000 matkustajaa.

 "Odotamme, että Suomen matkustusrajoituksia helpotetaan lisää heinäkuussa ja että lentoyhtiöt voisivat palata lentämään tuttuihin kohteisiin. Lentoliikenteen palautumiseen vaikuttaa myös se, miten muut maat purkavat omia rajoituksiaan", jatkaa Vuori.

Kansainvälisiä lentoja liikennöidään tällä hetkellä Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta lähes 20 matkakohteeseen. Kotimaanreittejä lennetään Oulun, Kuopion, Porin, Vaasan ja Rovaniemen lentoasemilta.

Finnair_A350_lineHeinäkuun aikana Finnair kasvattaa liikennettään ja useat lentoyhtiöt ovat myös aikeissa lentää Suomesta Eurooppaan, ja matkustajamäärien odotetaan nousevan kesän loppua kohti.

Matkustajat pääsevät heinäkuussa Eurooppa-Aasia -gatewayksi nousseelta Helsinki-Vantaalta osin myös kaukokohteisiin. Tarjolla on ainakin Finnairin lennot Tokion Naritaan, Hongkongiin sekä Souliin. Japan Airlines tarjoaa lentoja Tokion Hanedaan. Matkustajien tulee kuitenkin huolehtia kohdevaltioiden mahdollisten karanteenimääräysten noudattamisesti. Merkittävä osuus Helsinki-Vantaan kaukolentoyhteyksistä odottaa kuitenkin edelleen avausta.

suunenasuojaFinavia suosittelee, että lentomatkustajat käyttävät suu-nenäsuojaa aina lentoasemalla liikkuessaan. Myös osa lentoyhtiöistä ja kansainvälisistä lentoasemista edellyttää maskin käyttöä. Lentoyhtiöilläkin on omia määräyksiä koronapandemian ajalle koskien maskien käyttöä, koneeseen nousua ja sieltä poistumista sekä käsimatkatavaramäärää. Myös lennonaikainen tarjoilu on rajoitettua.

Finavian lentoasemilla on tehty lukuisia järjestelyjä ja toimenpiteitä, joilla voidaan edistää turvallista matkustamista. Finavia on Helsinki-Vantaalla sitoutunut noudattamaan myös Euroopan laajuisia lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n ja Euroopan tartuntatautikeskuksen ECDC:n ohjeistuiksia.

Päivitys kello 13.27: Lisätty Finnairin lentojen yhteyteen sana kuukausittain.

Lue myös: